fbpx

Cancerul pulmonar poate fi corelat traumelor din copilarie

Conform unui nou studiu, experientele negative din copilarie cresc riscul aparitiei cancerului pulmonar, si indeosebi a decesului prematur rezultat in urma imbolnavirii. Studiul sugereaza ca cei mici se confrunta cu o multitudine de factori stresori, ce pot constitui o povara teribila pentru ei.

Acesti factori stresori sunt asociati comportamentelor daunatoare, printre care si consumul produselor din tutun, care poate duce la aparitia unor boli precum cancerul pulmonar si chiar la deces la varste fragede.

Echipa de cercetatori sugereaza ca reducerea experientelor negative traite in copilarie ar trebui integrata in programele de sanatate si sociale ca si resursa primara de preventie a cancerului pulmonar si a altor boli corelate fumatului.

Citeste si:  Sanatatea fizica si psihica

David Brown si Robert Anda, de la Centrul de Control si Preventie a Bolilor din Atlanta (SUA), au colaborat cu o echipa de cercetatori pentru a studia efectele abuzului (fie el emotional, fizic ori sexual); violentei domestice; divortului parintilor, ori dezvoltarea intr-un mediu locativ alaturi de persoane cu deficiente mintale, dependenti de substante sau cu istorie infractionala asupra copiilor.

„Experientele negative din copilarie sunt asociate unui risc crescut de aparitie a cancerului pulmonar, si indeosebi a decesului prematur, cauza directa a acestei boli.

Citeste si:  Ce investigatii se fac in timpul sarcinii?

Desi deprinderea fumatului la varste foarte mici, precum si fumatul excesiv odata cu dobandirea obiceiului cantaresc foarte mult, inclinand semnificativ balanta spre aparitia bolii, sunt implicate si alte mecanisme si cai patofiziologice care contribuie la declansarea si dezvoltarea ei”, afirma David Brown.

„Persoanele care au avut experienta a mai mult de sase traume in copilarie sunt de trei ori mai predispuse la cancerul pulmonar decat acelea care au sustinut ca nu au trait nicio trauma in copilarie. Dintre persoanele care s-au imbonavit de cancer pulmonar, sau chiar au decedat in urma bolii, aceia care au declarat mai mult de sase evenimente negative traite in intervalul copilariei sunt cu 13 ani mai tineri la momentul diagnosticarii decat aceia care nu au fost supusi traumelor in copilarie”, adauga cercetatorul.

Citeste si:  Infectia tractului urinar

„Indivizii care s-au confruntat cu mai multe experiente negative in copilarie sunt mai predispusi consumului excesiv de produse tabagice”, concluzioneaza acesta.

Studiul este publicat in jurnalul BMC Public Health.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.