fbpx

Candidoza (Candida Albicans)

Termenul medical „candidoza” se refera la orice boala provocata de proliferarea ciupercilor levuriforme din genul Candida, candidozele putand fi cutanate si ale muscoaselor sau profunde.

Candidozele cutanate si ale mucoaselor se pot manifesta sub trei aspecte caracteristice:

Candidozele bucale sunt o afectiune a mucoasei bucale care debuteaza prin inrosirea limbii si interiorului obrajilor, care devin in acelasi timp uscate si lipicioase. Boala evolueaza prin aparitia unor depuneri albicioase cremoase, care se exfoliaza daca sunt razuite cu periuta de dinti. Limba poate capata un aspect negricios.

Candidozele cutanate se localizeaza la nivelul pliurilor corpului, fiind favorizate de transpiratie. Ele se manifesta printr-o leziune, rosie, care elimina un lichid si provoaca mancarime, prezentand un contur albicios. Candidozele cutanate pot aparea la baza unghiilor (panaritiu) sau, in cazul sugarilor, sub forma de eritem fesier.

Candidozele genitale se manifesta, la femei, prin inflamatia vulvei si a vaginului (vulvo-vaginita), iar la barbati prin inflamatia mucoasei glandului (balanita). In ambele cazuri provoaca aparitia unei secretii albe cu aspect branzos, mancarime si scurgeri.

Citeste si:  Efectele supraponderabilitatii

Candidozele cutanate se diagnosticheaza prin prelevarea secretiei si examinarea directa. Infectia se trateaza cu medicamente antifungice locale – creme, solutii, geluri, alifii sau ovule. In cazul candidozelor genitale se impune, in paralel, tratamentul sistematic al partenerului.

Candidozele profunde sunt complicatii survenite in urma netratarii candidozelor sau a mucoaselor care transmit microbii pe care sangvina, in timpul perfuziilor. Pacientii imunocompromisi, purtatorii de proteze cardiace sau catetere intravenoase, consumatorii de heroina, prezinta risc crescut de candidoza profunda.

Candidozele profunde pot afecta creierul (meningita), ochiul (retinita septica), inima (endocardita), ficatul, rinichiii, plamanii, caile urinare superioare si splina.

Diagnosticarea candidozelor profunde se face prin examen clinic insotit de prelevarea levurilor si examinarea acestora sub cultura, pentru identificarea speciei. Examenul serologic (cautarea anticorpilor de Candida) nu s-a dovedit a fi eficient in stabilirea unui diagnostic ferm. Tratamentul consta in antifungice cu aplicatie locala sau generala.

Numerosi specialisti considera ca tratamentul medicamentos al candidozelor trebuie sustinut de schimbari majore in stilul de viata si dieta, dat fiind faptul ca boala poate surveni sau se poate agrava deseori pe fondul stresului, slabirii sistemului imunitar ori alimentatiei deficitare.
Persoanele care se confrunta cu candidoze sau la care tratamentul medicamentos nu a generat rezultatele scontate, pot beneficia de pe urma adoptarii unei diete specifice care sa contribuie la vindecarea afectiunii.

Citeste si:  Bauturile calde previn raceala

Specialistii recomanda in acest sens sa se evite alimentele cu continut bogat de zaharuri, cum sunt sucurile de fructe, mierea, melasa etc, precum si dulciurile in general, cu exceptia celor care sunt indulcite cu extract de stevie – un indulcitor natural. Acestea pot fi inclouite cu succes de fructe proaspete (mai putin cele foarte dulci, precum strugurii, pepenele verde si mango), consumate de una – doua ori pe zi.

De asemenea, de evitat sunt alimentele pe baza de faina alba (superioara), cum sunt franzela, prajiturile, pastele albe etc., recomandandu-se produsele din faina integrala, consumate cu moderatie. Produsele pe baza de drojdie se pot dovedi eficiente in tinerea sub control al candidozelor, la fel si produsele lactate, despre care unii sunt de parere ca ar fi contraindicate.

Citeste si:  Pastilele Ecstasy provoaca efecte similare bolii Alzheimer

Dieta este cu atat mai eficace in tratamentul adjuvant al candidozelor cu cat include cantitati semnificative de grasimi saturate si uleiuri esentiale, in special omega-3. Astfel, se recomanda consumul de peste (in special, de peste uleios, cum este somonul, scrumbia, tonul, sardinele), de ulei de peste (disponibil si ca supliment alimentar in farmacii si magazine naturiste). In plus, salatele de legume sau cartofii copti, spre exemplu, pot fi asezonati cu ulei de in sau ulei de limba-mielului, care pot inlocui uleiul de floarea-soarelui. Este, de asemenea, recomandat consumul de nuci, masline si ulei de masline, legume, avocado – aceste alimente sunt bogate in omega-6, un nutrient la fel de benefic pentru sanatate. Trebuie evitate cu strictete grasimile nesaturate.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.