fbpx

Candidoza vaginala

Candidoza vaginala este una dintre cel mai des intalnite boli genitale, fiind constatat ca aproximativ trei sferturi dintre femei au suferit cel putin o data de-a lungul vietii de aceasta infectie.

Mecanismul de dezvoltare al bolii este urmatorul: ciuperca numita candida albicans face parte din microflora normala a omului, insemnand deci ca ea traieste in fiecare dintre noi, in aparatul digestiv (in gat, in gura, pe tractul intestinal), dar si in vagin. Ea are chiar efecte benefice in lupta impotriva bacteriilor patogene din organism. Insa exista momente in care organismul nu mai poate tine sub control dezovoltarea acestei ciuperci si atunci chiar ea devine o boala, resimtita prin scurgeri alb-laptoase si urat mirositoare, mancarimi si usturimi la nivelul vaginului si al aparatului urinar, sindrom premenstrual agravat si arsuri in timpul contactului sexual. In cazul in care nu este tratata, boala se agraveaza, infectia se extinde si pot aparea simptome precum dureri de cap, oboseala, ameteala, depresii, dureri de urechi si gat, usturimi ale ochilor, eczeme, psoriazis etc. Cel mai grav este insa ca o cronicizare a infectiei cu candida albicans slabeste sistemul imunitar al organismului si favorizeaza dezvoltarea bolilor imunodeficitare, precum cancerul sau chiar SIDA.

Citeste si:  10 sfaturi de sanatate esentiale

Asadar, primul lucru pe care ar trebui sa-l faca o fata tanara ar fi sa evite dezvoltarea florei de candida peste limitele normale. Acest lucru este insa destul de dificil, intrucat foarte multi factori si de naturi foarte diferite favorizeaza dezvoltarea acestei ciuperci.

Nivelul de progesteron ridicat este unul dintre motivele dezvoltarii candidei. Asta inseamna ca anticonceptionalele sau nasterea cauzeaza frecvent infectii cu candida. Medicamentele care scad imunitatea organismului, printre care banalele antibiotice, duc si ele la aparitia candidozei. Foarte multe alimente stimuleaza candida. Printre ele, cele bogate in carbohidrati (paine, cartofi, paste fainoase), in zaharuri, in drojdie (paine dospita, bere, vin), dar si produsele fermentate (branza, smantana, lapte batut) sau condimentele.

Candidoza vaginala este de multe ori urmare a „importului” de candida din zone ale tractului digestiv. Sexul oral urmat de sex vaginal poate duce candida dinspre cavitatea bucala inspre vagin, unde va gasi conditii foarte prielnice de dezvoltare. De asemenea, o rutina igienica incorecta (folosirea gresita a hartiei igienice) poate duce candida dinspre anus spre vagin.

Citeste si:  Viteza ucide... nu numai in trafic! Campania nationala "Controleaza-ti tensiunea arteriala"!

Pentru a evita aparitia candidozei vaginale, se recomanda spalari zilnice cu sapun fara coloranti si arome, urmate de stergerea cu prosopul. Consumul zilnic de usturoi si iaurt are efect benefic. De asemenea, se recomanda evitarea pe cat posibil a lenjeriei sintetice si a pantalonilor stramti si chiar a tampoanelor interne – in principiu, tot ce favorizeaza aparitia acelui climat umed si cald in care candida se simte cel mai bine. Aplicarea zilnica sau din doua in doua zile a unui unguent pe baza de galbenele poate crea o bariera in calea ciupercii. Un lubrifiant este indicat daca in timpul actului sexual vaginul nu este suficient de lubrifiat, pentru ca altfel pot aparea iritatii ale mucoasei – iar candida se dezvolta extrem de bine in asemenea zone iritate.

Daca neplacerea s-a produs si constatati sau banuiti ca aveti candidoza vaginala, primul sfat ar fi sa consultati un ginecolog. Exista si tratamente naturiste, aplicabile in stadiile incipiente ale bolii: spalaturile cu iaurt si ovulele inodore cu usturoi pot calma usturimile si chiar ucide bacteria. O alta reteta presupune spalaturile vaginale cu apa cu bicabornat de sodiu (o lingurita la un litru de apa fiarta si racita) in prima zi si apa cu zeama de lamaie (o lingurita la un litru) in ziua urmatoare. Tratatementul trebuie urmat doua saptamani. Cel mai bine este insa sa va adresati doctorului, care va va recomanda fie Nistatina si Ketoconazol (tablete), fie Gynofort (unguent cu aplicator vaginal), fie alte combinatii de antifungice. Important este insa ca, daca aveti un partener sexual stabil, si acesta sa urmeze tratamentul, altfel nu veti scapa niciodata de ciuperca. Si, la fel de important, trebuie sa eliminati cauzele care au dus la aparitia candidozei, pentru ca respectiva ciuperca invata sa reziste in fata substantelor antifungice si astfel recurenta devine tot mai probabila dupa fiecare tratament.

Citeste si:  Dermatozele profesionale, principala cauza a problemelor de sanatate legate de munca
7 Comentarii
  1. cica si stresul influenteaza cumva aparitia candidozei.

    auzisem de spalaturile cu bicarbonat pus in apa, dar spalaturile se fac pe exterior si nu vaginal.

    cred ca orice femeie activa sexual s-a confruntat macar o data cu simtomele ei.

  2. Da, asa este, si eu m\’am confruntat cu candidoza de mai multe ori. Dupa mai multe tratamente am crezut ca am scapat definitiv de ea, dar din pacate vad ca acum am din nou simtpomele acesteia 🙁

  3. nu avem ce face,sincer,cik sa nu iei anticonceptionale,sa nu folosim tampoane interne…ne trezim k suntem pe vremea bunicilor…la naiba…trebuia sa ne nastem femei…la naiba…cu atatea probleme

  4. printre alimentele care stimuleaza candidoza se numara branzeturile fermentate(lapte batut)…….si consumul zilnic de iaurt are efecte benefice…..pana la urma e o mare diferenta intre iaurt si lapte batut … =)) =))
    …..offf…..e greu tare …..

  5. Cred ca am si eu aceasta infectie….imi curge un lichid alb si am senzatii de usturime si mancarime….nu stiu ce sa fac…..de curanda am facut sex cu prietenul meu.Noi folosim de obicei prezervativul…daca am eu, e posibil sa aiba si el? Va rog ajutati-ma….

  6. Spalaturile intravaginale cu orice nu se recomanda deloc , nici in cazul unei ciuperci de genul acesta si nici in cazul unei alte infectii … eu am avut aceasta ciuperca si m-am dus imediat la medicul ginecolo dupa primele simptome, am facut tratament cu ovul , ce mi-a prescris ginecologul in urma unui consult si de asemenea m-a atentionat sa nu fac greseala de a face spalaturi intravaginale deoarece acestea distrug flora si apoi infectii precum si alte boli se pot instala cu mult mai multa usurinta deoarece numai exista acea flora care sa se lupte cu microbii . Va recomand tuturor femeilor , precum si adolescentelor care au o viata sexuala ca in momentul in care considerati ca aveti o problema nu ezitati sa consultati un medic ginecolog , nu va jenati , e ceva normal si e sanatatea voastra in joc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.