Capacitatea de citire a copiilor, influentata de cartierele in care cresc

Conform rezultatelor unui nou studiu, capacitatea de a citi a copiilor este influentata de mediul (cartierele) in care cresc , acest lucru putand fi observat cativa ani mai tarziu. Studiul efectuat de Universitatea British Columbia dezvaluie ca copiii care isi petrec copilaria mica in cartiere cu o rata a saraciei crescuta obtin rezultate mai slabe la testele standardizate, sapte ani mai tarziu.

„Descoperirile noastre sugereaza ca pentru o buna alfabetizare in adolescenta timpurie conteaza foarte mult unde locuiesc copiii pe parcursul primelor 3 stadii de dezvoltare, respectiv primul an de viata, copilaria mica si copilaria mijlocie, si prea putin unde locuiesc ulterior varstei de sase ani”, afirma Jennifer Lloyd de la HELP (Parteneriatul de educare umana timpurie).

Citeste si:  Otetul balsamic scade pofta de mancare si favorizeaza eliminarea grasimilor

„Capacitatea de a citi a copilului poate fi subminata inca de la inceputul vietii acestuia daca familia in sanul careia se dezvolta impreuna cu acesta locuiesc in medii afectate de privatiuni”.

O parte din studiu a constat in colectarea datelor de la Fundatia de evaluare a abilitatilor pentru 2648 elevi de clasa a saptea din mediul urban si a datelor socioeconomice care descriu cartierele de resedinta ale copiilor, atat cele in care au locuit pe parcursul primelor trei etape de dezvoltare, cat si cele in care locuiau la momentul efectuarii studiului.

Citeste si:  Optimism si zambet pentru un organism sanatos

Cercetatorii au observat un „efect intarziat” al mediului rezidential in care crescusera copiii.

Cei care au copilarit primii sase ani din viata in cartiere cu un status socioeconomic mai ridicat au inregistrat rezultate mai bune la teste comparativ cu aceia care proveneau din cartiere defavorizate.

„Din pacate, rezultatele studiului nostru demonstreaza ca efectul saraciei din cartierele defavorizate se propaga in timp, afectand capacitatea de a citi a copiilor crescuti in astfel de medii. De asemenea, evidentiaza faptul ca alfabetizarea copiilor nu este doar problema parintilor, ci ar trebui sa reprezinte un punct de interes major pentru liderii comunitatii si oamenii politici deopotriva”, concluzioneaza Lloyd.

Citeste si:  Legumele si fructele aduc beneficii pacientilor cu boli renale

Sursa: Jurnalul Health and Place


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.