fbpx

Capcanele pozitiei la calculator: care sunt cele mai frecvente posturi defectuoase?

Daca activitatea de la locul de munca ne obliga sa petrecem un timp indelungat pe scaun, solutia pentru a combate sedentarismul este mai simpla decat am fi crezut. Potrivit expertilor, o postura corecta si cativa pasi facuti prin birou la fiecare 20 de minute ne ajuta organismul la fel de mult ca si o sedinta de sport la sala de fitness.

„Multi dintre noi considera ca mergand la sala contracaram efectele nocive ale orelor lungi petrecute la birou, intr-o pozitie incorecta. Insa nu este asa: corpul va beneficia mai mult daca din cand in cand ne ridicam de pe scaun si facem cativa pasi, ori daca atunci cand vorbim la o intrunire o facem stand in picioare”, a explicat fizioterapeutul american Jamie Atlas, autor al cartii „Fixing You: Shoulder and Elbow Pain”.

Citeste si:  Cum sa avem grija de sanatatea rinichilor

Potrivit acestuia, fiecare dintre noi suntem tentati, dupa mai multe ore de lucru, sa cadem in capcana celor mai frecvente pozitii defectuoase care cauzeaza diferite probleme articulare ori scheletale, de la durerile lombare la sindromul de tunel carpian.

Prima pozitie defectuoasa este, dupa cum o denumeste autorul cea a „Cocosatului”, este caracterizata prin alunecarea sezutului si a soldurilor spre marginea scaunului si inconvoierea spatelui astfel incat doar zona mediana atinge spatarul. Principalele probleme pe care adoptarea unei astfel de posturi le provoaca sunt durerile lombare si proasta digestie a alimentelor.

Cea de-a doua poarta de numirea de „Pozitia Facebook” si poate fi recunoscuta dupa aplecarea nefireasca a trunchiului deasupra tastaturii, apropierea capului de monitor si inconvoierea umerilor in fata. Pozitia genereaza o tensiune enorma asupra muschilor cervicali, care devin durerosi, si poate contribui la instalarea sindromului de tunel carpian.

Cea de-a treia pozitie, careia Jamie Atlas ne recomanda sa nu-i cadem prada, este cea a „Designerului”, inspirata din pozitia pe care o adopta de obicei graficienii web. Aceasta se remarca prin aplecarea corpului spre drepta – mai precis spre mana cu care se opereaza mouse-ul computerului, si imobilitatea trunchiului. Acest obicei duce la scurtarea muschilor de pe o parte a coloanei vertebrale si la lungirea celor de pe partea opusa. In timp, poate provoca defecte structurale ale coloanei vertebrale, vizibile chiar si atunci cand stam in picioare.

Citeste si:  Ce nu stiati despre hemofilie...

Cum putem evita aceste capcane? Specialistul recomanda sa reducem inaltimea scaunului pana in pozitia in care genunchi formeaza un unghi drept cu soldurile, sa ne mentinem spatele drept si sa ne asiguram permanent ca acesta este aliniat cu spatarul scaunului.

Sursa: ANI

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.