fbpx

Care este cel mai eficient tratament al cataractei?

Daca acum 20 de ani operatia de cataracta era traumatizanta si rezolva doar partial problema vazului, in prezent aceasta se efectueaza in conditii deosebit de relaxate si sigure din punct de vedere medical, iar recuperarea ochilor este completa. Cataracta se opereaza cand stadiul evolutiv afecteaza calitatea vietii, impiedicand activitatea zilnica normala a pacientului. Nu este o urgenta de tratament, insa operatia nu trebuie amanata mult, deoarece in stare „coapta” este mai dificil de operat, riscurile sunt mai mari, iar vindecarea post-operatorie poate fi mai lenta.

Exista si cazuri care reprezinta urgente de tratament:

cataracta foarte matura (cataracta se poate „umfla” sau „dezintegra” in ochi, ducand la complicatii serioase: glaucomul secundar facotoxic, sau afectarea ireversibila a endoteliului cornean);
cataracta traumatica (in functie de leziunile asociate);
cataracta congenitala (se opereaza chiar in primele luni de viata, mai ales daca este unilaterala).

Citeste si:  Ce ii face pe oameni cu adevarat fericiti?

Principiile operatiei moderne de cataracta constau in topirea si aspiratia cristalinului cataractat, care nu mai e transparent, si inlocuirea lui cu un cristalin artificial. Tehnica se numeste Facoemulsificare si are la baza folosirea ultrasunetelor pentru „topirea” cataractei.

Pentru un confort maxim al pacientului, interventia chirurgicala moderna este ambulatorie si foarte rapida (operatia dureaza 7-10 minute), cu anestezie locala (numai cu picaturi, fara injectie) si fara pansament (din prima zi, postoperator).

Cea mai moderna tehnica este „facoemulsificarea prin microincizie cu implantare de cristalin foldabil” avand urmatoarele avantaje: incizia este foarte mica (1.6 – 2.2mm), nu sangereaza, nu necesita sutura, nu determina astigmatism postoperator si se cicatrizeaza foarte repede, impiedicand astfel posibilele infectii postoperatorii.

In urma cu peste 15-20 de ani, operatia de cataracta se efectua printr-o incizie foarte mare, urmata de scoaterea mecanica a cristalinului cataractat si de sutura plagii (8-10 fire). Nu numai ca era o operatie foarte traumatizanta pentru ochi, dar pacientul nu putea vedea decat daca purta ochelari foarte grosi, de dioptrii foarte mari (10-14 dioptrii).

Citeste si:  La Roche-Posay a testat sensibilitatea la soare a peste 6000 de bucuresteni

In prezent, nici nu se mai pune problema de a nu implanta un cristalin artificial, care sa compenseze acele dioptrii foarte mari si care sa-i permita pacientului sa vada.

In mod clasic si cel mai frecvent, se implanteaza un cristalin artificial „monofocal”, in urma caruia pacientul are nevoie de ochelari, fie la distanta, fie la aproape, fie pentru ambele situatii, dar cu dioptrii uzuale, relativ mici.

Cele mai moderne cristaline artificiale sunt cele „multifocale”, care elimina 99% nevoia de a purta ochelari, atat la distanta, cat si aproape.

Atat cristalinele monofocale, cat si cele multifocale sunt de mai multe feluri: asferice (permit un contrast mai bun postoperator), torice (corecteaza si astigmatismul preoperator), sau/si cu filtre suplimentare de protectie a retinei.

Citeste si:  Cea mai buna metoda de a-ti mentine silueta si de a fi aproape de natura!

Pacientul trebuie sa fie informat despre tipul de cristalin artificial care i se potriveste cel mai bine de catre oftalmologul chirurg. Cristalinele cele mai moderne, cele torice si multifocale, sunt incadrate in categoria „Premium”, datorita calitatilor exceptionale pe care le au, dar ele necesita realizarea unei operatii perfecte din punct de vedere chirurgical. Ele se implanteaza numai la recomandarea unui oftalmolog cu experienta in utilizarea lor.

Articol realizat de Dr. Ozana Moraru, Medic chirurg oftalmolog – Clinica Oculus, Bucuresti

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate de preventia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor oculare? Aflati raspunsul de la un specialist de talie mondiala!
Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.