Care sunt factorii care duc la supra-alimentare?

Un psiholog american specializat in comportamente alimentare a descoperit ca oamenii tind sa manance fara sa-si dea seama, dintr-o serie de motive. Aceste obiceiuri duc la supra-alimentare si astfel cresc riscul de crestere necontrolata in greutate.

Dr. Brian Wansink, de la Laboratoarele Cornell, este de parere ca mintea este mai degraba de vina pentru supra-alimentare decat stomacul. Spre exemplu, alegerea unei farfurii mai mici poate stopa mancatul in exces. „Studiile noastre arata ca cu cat farfuria este mai mare, cu atat oamenii mananca mai mult. A servi o portie de 170 de grame de paste pe o farfurie cu diametrul de 20 cm pare ceva normal, insa pe o farfurie mai mare nu pare a fi decat un aperitiv frugal – ceea ce ne face sa vrem sa mancam mai mult”, explica psihologul.

Citeste si:  Exercitiile mentale te ajuta sa ai o memorie buna la batranete

Si obiceiul de a manca in fata televizorului duce la supra-alimentare. „Privind la TV, nu acordam atentie la ceea ce mancam, iar studiile arata ca in aceste conditii riscam sa consumam cu 40% mai multa hrana decat este nevoie. Ajungem sa mancam in ritmul emisiunii pe care o urmarim sau chiar pana cand aceasta se termina”, spune Wansink.

Citeste si:  McHrana te loveste fix in inima - VIDEO

Un alt factor care influenteaza supra-alimentarea este eticheta nutritionala: in studiile sale, Wansink a observat ca oamenii tind sa manance mai mult dintr-un produs, chiar daca nu le place in mod deosebit, doar pentru ca pe eticheta este inscriptionat „cu continut redus de grasimi”. Cu toate acestea, avertizeaza el, „continut redus de grasimi” nu inseamna neaparat „continut redus de calorii”.

Citeste si:  De cata apa avem nevoie?

De asemenea, este important sa mentinem permanent, in timp mesei, o evidenta a ceea ce am mancat: daca farfuriile goale sunt stranse imediat dupa ce terminam de mancat un anumit fel, tindem sa consumam in continuare o cantitate insemnata de mancare, desi stomacul nostru este deja plin.

Sursa: ScienceDaily.com


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.