fbpx

Care sunt semnele fizice ale atacului de panica?

Un atac de panica se manifesta prin stari fizice, cum ar fi nodul in gat, senzatia de sufocare, teama de moarte, hiperventilatie, senzatia de ameteala, transpiratie abundenta a palmelor, pulsul este rapid (chiar si 120). La copil, manifestarile sunt diferite, atacul de panica fiind caracterizat de plans excesiv, transpiratie, stare de greata, dificultate in respiratie. La unii pacienti cu atac de panica se poate dezvolta si o agorafobie (teama nejustificata de spatii deschise).

Citeste si:  Activitati extra-scolare pentru micutul tau

As vrea sa spun ca unele dintre aceste senzatii neurovegetative (ameteala, respiratie greata, stari iminente de rau) apar si la unele persoane care nu se confrunta cu un atac de panica, ci cu alte conditii medicale.

In practica personala am avut pacienti care spuneau ca au ameteli si nu inteleg de ce, altii spuneam ca ii inteapa inima, altii ca au crampe si balonari inainte de un examen sau cand trebuia realizeze o sarcina importanta. Cele amintite mai sus le intalnim la persoanele anxioase.

Citeste si:  Moda copiilor

Anxietatea este o frica fara obiect.

Toata lumea intreaba psihologii de ce apar atacurile de panica, care este cauza acestora .Unii sunt de parere ca putem trasa cauza in copilarie (la copii, deveniti adulti, care au avut parinti autoritari), altii considera ca atacurile de panica ar putea fi mostenite genetic. De altfel, o trauma netraita, un doliu netrait pot duce la aparitia unui atac de panica.

Citeste si:  Cum sa-ti distrezi copilul

Simptomatologia, diagnosticul si tratamentul atacurilor de panica depind foarte mult de povestea personala a fiecarui individ. In general insa, se trateaza prin psihoterapie imbinata cu miscare fizica, un regim de viata sanatos, fara excese de cafea, alcool, tutun.

Articol realizat de psih. Ioana Panculescu.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.