Care sunt utilizarile bicicletei orizontale in kinetoterapie?

Mersul pe bicicleta a prins un avant considerabil si in tara noastra. Desi in tarile puternic industrializate, bicicleta a devenit un necesar, la noi bicicleta devine un moft, un mod de petrecere a timpului liber, o modalitate de miscare etc. Tot e bine, pentru ca evolutia bicicletei a suferit modificari de la o vreme la alta. Si in domeniul medical, bicicleta medicinala a suferit noi schimbari, ajungandu-se la o bicicleta confort, fata de o bicicleta normala.

Bicicleta medicinala clasica incarca foarte mult coloana vertebrala, provocand dureri si contracturi de-a lungul timpului. Astfel s-a constatat ca in anumite afectiuni ca: hernie de disc, discopatie lombara, lombalgie, lombosacralgie, lombosciatica, spondiloza, cifoza etc., nu este indicata acest tip de bicicleta. Dupa numeroase studii si experimente, s-a ajuns la un consens, bicicleta medicinala clasica a devenit bicicleta orizontala (ergometrica).

Citeste si:  Faceti gratuit testul pentru hepatita B si C

Cati dintre noi n-am pedalat la hidrobicicleta, unde aveam o pozitie comoda, orizontala, unde spatele este blocat, iar gatul protejat. De pe acest considerent s-a plecat si spre bicicleta ergometrica.

Kinetoterapia a imbratisat aceasta descoperire si o utilizeaza ca atare. Numeroase afectiuni au ca inceput de program cateva minute de pedalaj, pentru o usoara incalzire a corpului, sau chiar recuperarea anumitor unghiuri de articulatie.

Citeste si:  Dulciurile pentru copii

In recuperarea tendonului ahilian, entorsa, platfus, valgum sau varum, bicicleta orizontala ajuta la flexia plantara a piciorului, atacand pedala cu varful sau calcaiul.

Gonartroza, ruptura de menisc sau ligament, este ajutata de miscarea circulara realizata prin pedalaj.

Pozitia orizontala o corpului, elibereaza soldul de greutatea corpului ajutand in recuperarea coxartrozei.

Spatele blocat, drept, lipsit de incarcare, ajuta la realizarea musculaturii paravertebrale si abdominale, determinand recuperarea in hernia de disc.

Remodelarea corporala are si ea o latura aparte. Sunt reglate atat viteza, timpul, cat si caloriile si greutatea. Astfel se folosesc o serie de exercitii capabile sa arda tesutul adipos prin eliminarea apei din organism si arderea caloriilor.

Citeste si:  Dieta mediteraneana, cea mai benefica pentru inima?

Pentru cardiaci se recomanda teste de efort care cuprind si bicicleta orizontala.

Acum se poate pedala in voie, pentru o lunga perioada de timp, fara grija spatelui sau a gatului, fara dureri sau frica, contribuind la tonifierea musculaturii dorite, marind capacitatea de efort si controlul ritmului cardiac.

Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Coordonator recuperare medicala – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.