fbpx

Cat de importante sunt vaccinurile, in primii ani de viata?

Imunizarea previne anual un numar estimat de 2,5 milioane de decese la copiii din intreaga lume, decese cauzate de boli ca difteria, tetanosul, tusea convulsiva sau rujeola (pojarul). Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul copiilor care mor anual la nivel mondial a scazut, pentru prima data in istorie, sub 10 milioane – ca rezultat atat al imbunatatirii accesului la imunizare, al solutiilor integrate pentru sistemul sanitar de prim ajutor, cat si al folosirii apei potabile si a normelor elementare de igiena.

„Vaccinurile reprezinta una din cele mai valoroase metode in profilaxia bolilor infectioase. Se obtin in felul acesta scaderi spectaculoase in incidenta unora din cele mai grave boli transmisibile. Mai mult chiar, unele dintre aceste boli au fost complet eradicate in intreaga lume cu ajutorul vaccinurilor. In ultimul deceniu au aparut asocieri de vaccinuri noi care au simplificat aceste masuri preventive si care au demonstrat o acoperire adecvata a tuturor valentelor (imunitate crescuta protectoare pentru toate tipurile de antigene incluse), o foarte buna tolerabilitate si in consecinta o deosebita eficacitate epidemiologica. La nivel international exista programe nationale de imunizare, care sunt innoite periodic pe masura ce apar produse noi, programe ce au avantajul unui plan cronologic de prevenire a bolilor transmisibile bine stabilit, debutand cu vaccinurile care se fac nou-nascutului inca din maternitate si continuand cu cele recomandate in perioada de sugar si in prima copilarie”, a declarat dr. Rodica Bacruban, Sef Compartiment Epidemiologie, Institutul de Boli Infectioase Matei Bals si medic primar epidemiologie si boli infectioase, coordonator al centrului de vaccinare din cadrul Institutului.

Citeste si:  Chisturile ovariene

Informarea corecta despre cele mai bune metode de prevenire a unor boli infectioase poate salva vieti, efort, timp si bani.

Si in Romania este necesara informarea corecta despre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, mai ales in contextul in care tara noastra se afla in topul european al mortalitatii infantile (potrivit OECD). Mai mult, Romania este una dintre tarile cu incidente ridicate ale unor boli care se pot preveni prin vaccinare, cum sunt rujeola – locul 3 in Europa sau hepatita B – locul 5 in Europa. In acest scop, se lanseaza acum www.vaccinuri.ro, o noua sursa de informatii complete si obiective referitoare la schemele de vaccinare si la bolile ce pot fi prevenite datorita vaccinurilor disponibile in Romania.

Website-ul cuprinde date referitoare la programul national de imunizare din tara noastra, precum si la imunizarile optionale, facand referire si la programele de imunizari ale altor state (informatii ce au ca sursa website-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii – http://www.who.int/en/).
De asemenea, www.vaccinuri.ro ofera detalii despre boli care pot fi prevenite prin vaccinare, precum tusea convulsiva, hepatita A, hepatita B, otita medie, rujeola, rubeola, varicela, meningita pneumococica, cancerul de col uterin, gripa sezoniera, gastroenterita cu rotavirus si altele.

Citeste si:  Legumele - o sursa de sanatate

In Romania se nasc anual aproximativ 210.000 copii si majoritatea beneficiaza de vaccinarea cu antigenele incluse in programul national de vaccinare (difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, haemophilus influenzae tip B, hepatita B, rubeola, rujeola, oreion). Cu toate acestea, doar o mica parte beneficiaza de vaccinarile optionale, ce pot preveni boli grave. De exemplu, doar 3% dintre copii sunt vaccinati anti-pneumococic si doar 2% sunt vaccinati anti-rotavirus, in fiecare an. Potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, un numar estimat de 1,3 milioane de bebelusi si copii mor in fiecare an la nivel mondial de boala pneumococica si de gastroenterita cu rotavirus.

Sursa: GlaxoSmithKline

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.