fbpx

Cat de mult ne schimba viata retelele sociale?

Please select a featured image for your post

Retelele sociale online devin in prezent un fenemon tot mai amplu, cu o influenta tot mai semnificativa asupra vietii sociale per ansamblu si nu numai. In acest context, publicatia online Psiho.eu si-a propus sa realizeze un studiu despre reteaua sociala Facebook, care numara in prezent peste 750 de milioane de utilizatori in toata lumea.

Chestionarul a avut in vedere 10 intrebari, care se refera la procentul de informatii reale si prieteni reali, la numarul de ore petrecute in retea, la gradul in care Facebook afecteaza viata sociala a utilizatorului, la gradul de dependenta pe care utilizatorii il resimt, la masura in care Facebook-ul este folosit ca remediu pentru tristete sau ca loc de flirt.

Majoritatea celor chestionati (44%) declara ca petrec mai putin de trei ore in retea, 26% petrec intre trei si cinci ore, 14% intre cinci si zece ore, 5% intre 10 si 15 ore si 10% folosesc Facebook-ul pentru mai mult de 15 ore pe saptamana. Daca timpul petrecut in retea este relativ redus la majoritatea respondentilor, numarul prietenilor pe care respondentii declara ca-i au, este aproape irealizabil in viata „reala” – 48% dintre cei chestionati au mai mult de 200 de prieteni pe Facebook.

Citeste si:  Yin si Yang

In retelele sociale notiunea de prieten pare sa-si fi schimbat semnificatia. Odinioara numeam prieten o persoana care avea o serie de calitati care aveau relevanta pentru noi. Pe Facebook putem deveni prieteni si cu personae pe care nu le-am intalnit niciodata in realitate. Doar 29% dintre respondenti declara ca isi cunosc toti prietenii acceptati pe Facebook, in timp ce 18% nu cunosc decat 25% dintre cei acceptati ca „prieteni”. Cei mai multi (36%) cunosc aproximativ trei sferturi dintre prietenii de pe Facebook.

Desi numarul prietenilor de pe Facebook pare sa exceada numarul prietenilor reali, 76% dintre respondenti au raspuns la intrebarea „In ce masura ti-a afectat Facebook-ul viata sociala per ansamblu?” cu „Viata mea sociala este la fel”. Numai 21% declara ca „Facebook-ul mi-a imbunatatit mult viata sociala”.

Flirtul nu pare sa fie activitatea cea mai intalnita pe Facebook. 67% dintre persoane sustin ca nu au flitrat niciodata pe Facebook si numai 30% declara ca au flirtat rar sau foarte rar.

Citeste si:  O viata mai sanatoasa

Dependenta de Facebook, asa cum o percep utilizatori,i poate fi descrisa dupa cum urmeaza: 4% dintre cei chestionati spun ca le-ar fi foarte greu sa renunte la Facebook, 22% declara ca le-ar fi greu sa renunte la Facebook, iar 73% ar putea renunta usor, foarte usor sau le este indiferent daca pastreaza sau nu contul de pe Facebook.
Chiar daca dependenta perceputa este destul de mica, 17% dintre utilizatori folosesc des sau foarte des Facebook-ul ca si remediu atunci cand sunt tristi. Tot 17% il folosesc rar, 27% foarte rar si numai 38% nu il folosesc niciodata in acest context.

Studiul a fost derulat prin aplicatia de sondaj a retelei Facebook, in perioada 1-31 iulie 2011, insumand 101 respondenti.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.