Cat de periculos e telefonul mobil?

Legatura dintre telefonul mobil si sanatatea noastra a fost indelung (desi unii spun ca nu de ajuns) studiata si comentata. Totusi, controversa este in toi si inca nu se stie daca mobilul este sigur sau nu.

Un studiu suedez mai vechi a aratat ca, dupa 10 ani de folosire a telefonului, exista riscul de neurom acustic, o tumoare benigna a tractului auditiv, pe partea capului pe care care tinem cel mai des telefonul. Totusi, in acel moment se foloseau inca telefoane analoage si nu se stie daca riscul este acelasi pentru telefoanele mobile moderne de tip GSM.

Mai nou este studiul finlandezilor de la Autoritatea pentru radiatii si Siguranta Nucleara. El a aratat ca cei ce folosesc des telefonul au un risc cu pana la 270% mai mare sa dezvolte o tumoare cerebrala, tot pe partea pe care tin telefonul.

Se pare chiar ca au existat persoane cu tumori cerebrale de marimea si forma antenei de la telefonul lor.
Un terminal mobil si un telefon fix fara fir folosesc radiatii cu microunde la un nivel scazut pentru a trimite si primi semnalul. Radiatiile sunt asemanatoare cu cele folosite de cuptorul cu microunde, iar microundele sunt folosite la pregatirea mancarii tocmai pentru ca inclazesc. Daca vorbesti mult la mobil, spun unii, este ca si cum ti-ai baga capul in cuptorul cu microunde. Mobilul incalzeste creierul (sau o parte a lui), asa cum un cuptor incalzeste mancarea.

Citeste si:  Obezitatea este mai periculoasa pentru sanatate decat fumatul

Alte voci, in frunte cu producatorii de telefoane si operatorii de telefonie mobila, spun ca telefonul nu reprezinta un risc pentru sanatatea noastra. Ei considera ca radiatiile emise de telefon sunt atat de scazute ca intensitate incat nu ne pot afecta. In plus, energia emisa este neionizanta, adica nu poate altera legaturile chimice si AND-ul. Radiatiile recunoscute pentru pericolul lor sunt cele ionizante, adica razele gamma si razele x folosite in medicina.
Unde este pana la urma adevarul e greu de spus. Tot ce se stie cu exactitate este ca mai avem nevoie de alte studii care sa confirme rezultatele deja obtinute. Dar cum la mijloc sunt interese uriase, probabil ca nu vom afla niciodata adevarul.

Deocamdata, in ciuda avertismentelor si controverselor iscate, continuam sa folosim telefonul, pentru ca e cea mai la indemana modalitate, uneori chiar singura, de a pastra legatura cu persoanele dragi. Nu putem sti daca e intr-adevar atat de periculos pe cat afirma unii, dar, cum paza buna trece primejdia rea, putem sa luam unele mici masuri de precautie

Citeste si:  Forumul Diabeticilor din Romania: pacientii cu diabet, incotro?

In primul rand, persoanele cu risc crescut trebuie sa stea departe de telefon. E vorba de copii, in primul rand. Daca cineva poate sa se imbolnaveasca de la un telefon mobil, cu siguranta va fi un copil, caci organele lui sunt in curs de dezvoltare, deci mai sensibile. Urmeaza gravidele, care trebuie sa-si fereasca abdomenul de radiatii pentru a nu dauna fatului. Pana la urma, toti trebuie sa limitam timpul petrecut la telefon sau in preajma telefonului. In timpul convorbirii, telefonul trebuie tinut la o distanta cat mai mare de corp. La un metru, volumul de radiatii se reduce de 50 de ori. Este indicat sa folosim modul „speaker” sau un hands free. Chiar si o casca Bluetooth este mai sigura decat telefonul apropiat de cap.

Telefonul trebuie pus la ureche in momentul in care cel apelat raspunde. Cand inca suna, radiatiile sunt mai mari. De altfel, pentru mobilele cu soft Symbian au aparut programe care anunta prin vibratii momentul in care celalalt a raspuns.

Citeste si:  Scarlett Johansson: „Cel mai mare viciu al meu este branza"

Evident, trebuie sa vorbim cat mai putin la telefonul mobil caci riscul creste direct proportional cu durata expunerii. Pentru conversatiile lungi se recomanda telefonul fix, mesageria instant sau mail-ul, iar pentru cele foarte scurte, SMS-ul.

Daca e neaparat sa vorbesti minute in sir la telefon, trebuie macar schimbata urechea din cand in cand, ca sa nu fie expusa foarte mult o singura parte a creierului.

Chiar si atunci cand nu vorbim la el, telefonul trebuie sa fie cat mai departe de corp, in special la femeile gravide. Daca trebuie neaparat sa-l tinem lipit de corp (de exemplu in buzunar), ar trebui macar sa fie cu tastatura catre corp si partea din spate in afara, asa incat radiatiile sa fie trimise catre in afara.

Cand cumparam un telefon nou, trebuie sa il alegem pe cel cu SAR-ul cat mai mic. SAR (rata specifica de absorbtie) masoara puterea campului magnetic absorbit de corp.


Un comentariu
  1. Si asta ce inseamna? k trebuie sa renuntam la telefonia mobila din cauza k nu se stie sigur daca este sau nu unul din factorii care causeaza tumoarea? Ar trebui sa revenim la scrisori? 😮
    Acum toata lumea isi face treaba cu telefonul .. si nu se tine cont de consecintele utilizarii acestuia. SIii daca dauneaza de ce a mai fost inventat? Nu se stia de la inceput ce efecte are?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.