Cataracta hipermatura: riscuri si limite de tratament
EXCLUSIV! Material video comentat de la clinica OCULUS.

Cataracta este una din cele mai frecvente boli oculare, constand in opacifierea progresiva a cristalinului („lentila” ochiului), cele mai predispuse categorii de varsta fiind adultii varstei a treia. Singurul tratament eficient al cataractei este cel chirurgical.

Operatia se efectueaza cu ajutorul ultrasunetelor, prin metoda faco-emulsificarii, care are la baza folosirea ultrasunetelor. Cristalinul opacifiat este topit si apoi absorbit de care un aparat care este numit faco-emulsificator. Si cristalinele artificiale au cunoscut o dezvoltare extraordinara, cele mai moderne fiind dotate cu filtre speciale de protectie impotriva radiatiilor UV si albastre, sau sunt asferice, oferind o claritate mai buna a vederii postoperator (printr-o sensibilitate mai mare la contrast), sau ofera pacientului posibilitatea de a ramane fara nici un fel de ochelari dupa operatie.

Cataracta foarte veche este denumita in termeni medicali hipermatura, indicand opacifierea completa a cristalinului. Ea se poate „umfla” sau „dezintegra” in ochi, ducand la complicatii serioase: glaucomul secundar facotoxic, cu pierderea ireversibila a vederii.

Citeste si:  Delta Hospital le ofera pacientilor servicii medicale compensate prin CASMB

Desi tehnica de facoemulsificare este foarte bine pusa la punct si poate asigura rezultate excelente in mainile unui chirurg experimentat, ca orice operatie, si aceasta poate fi grevata de anumite limite, sau chiar riscuri, in special in cazul cataractei hipermature.

Limitele sunt date de imposibilitatea de a da pacientului un prognostic vizual postoperator, deoarece, din cauza opacifierii totale a cristalinului, nu se pot vedea eventuale leziuni ale fundului de ochi, care ar limita vederea dupa operatie, in ciuda unei operatii excelente.

De asemenea, o cataracta hipermatura foarte veche, asociata eventual si cu lipsa dilatarii pupilei, sau cu alta patologie (sindrom pxeudoexfoliativ, distrofii corneene, etc.), mai ales la o varsta inaintata, poate fi adesea imposibil de operat prin facoemulsificare; in aceste conditii, se realizeaza tehnica mai veche, cea de extragere in totalitate a nucleului cristalinian, aceasta implicand o incizie foarte mare (8-10mm), cu 7-10 fire de sutura, cu vindecare mult mai lenta si cu riscuri intra- si posto-peratorii mult mai mari.

Citeste si:  Un sport pentru cei care urasc sportul - Zumba

Riscurile cataractei hipermature sunt unele legate de cataracta insasi – se poate ajunge, asa cum am mentionat, la glaucomul secundar facotoxic, cu prognostic adesea foarte rezervat.

Alte riscuri sunt legate de operatia unei astfel de cataracte, mergand de la folosirea in ochi a unei cantitati mai mari de energie ultrasonica, cu posibila lezare a endoteliului cornean (edem cornean prelungit, cu vedere in ceata mai indelungata, pana la pierderea ireversibila a transparentei corneei si necesitatea unui transplant de cornee), la riscul mai mare de atingere a unor structuri intraoculare (ruperea zonulei, spargerea capsulei posterioare cristaliniene, cu pierdere de vitros), pana la imposibilitatea de a implanta corect cristalinul artificial.

Iata, deci, de ce e bine ca pacientul sa se adreseze oftalmologului cat mai din timp, iar operatia nu trebuie amanata prea mult din momentul in care diagnosticul a fost stabilit; asta si pentru ca, odata debutata cataracta, nu are drum de intoarcere – ea va trebui operata, mai devreme sau mai tarziu. Si atunci, de ce sa amanam momentul deciziei operatiei? Nu am obtine decat o vedere din ce in ce mai proasta pentru pacient, viata de zi cu zi a acestuia va fi din ce in ce mai ingreunata si – in plus – cresc foarte mult si riscurile operatorii, precum si perioada de vindecare si recuperare.

Citeste si:  Substantele de contrast nu pun in pericol viata pacientului

Articol realizat de Dr. Ozana Moraru, Medic chirurg oftalmolog – Clinica Oculus, Bucuresti

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate de preventia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor oculare? Aflati raspunsul de la un specialist de talie mondiala!
Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!

TRATAMENTUL CHIRURGICAL AL CATARACTEI: CATARACTA HIPERMATURA

Urmareste cum se efectueaza operatia pentru tratarea cataractei, intr-un material video dublat de explicatii oferite de Dr. Cristian Moraru – Centrul Oftalmologic Oculus!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.