fbpx

Cautarea in psihologie: dorinta de „mai bine” vine din insatisfactie?

Psihoterapia este forma prin care ne putem exprima afectele, trairile in relatie cu diferite contexte. Pare sa fie abstract. Este psihoterapia abstracta? In nici un caz nu putem sa afirmam asa ceva. Ea vorbeste despre o parte importanta – despre viata de zi cu zi. Dar viata fiecaruia este diferita. Cu toate acestea sunt pus in situatia de a vorbi intr-un mod general, despre situatii particulare. Cand scriu afect vorbesc despre o expresie emotionala, despre iubire, ura, razbunare, furie, speranta, atractie, respingere, abandon si enumerarea poate continua.

Cum pot atunci face sa vorbesc despre o persoana, despre cititorul acestor randuri? Poate ca exista si o alta problema – ce te face pe tine sa citesti aceste randuri? De ce un titlu te atrage si un altul nu?

Ca sa raspund la aceasta intrebare as putea sa plec de la motivatia pentru a face facultatea de psihologie sau de a deveni terapeut sau de a se inscrie la un curs de parenting sau la achizitionarea unei carti de literatura motivationala. In toate aceste situatii exista o motivatie clara – o persoana cauta ceva si cred ca sunteti de acord cu acest punct de vedere. Aceasta cautare este una importanta. Dar ce putem sa spunem despre aceasta cautare?

Citeste si:  5 modalitati de a reduce stresul

Banuiesc ca este implicit ca aceasta cautare are ca obiectiv propria persoana asa cum este ea sau cum este dorita. Fiecare parte, din situatiile descrise, vorbeste despre aceasta proprie persoana asa cum este ea si incearca o opera de schimbare, modificare, „optimizare” etc.

Oare putem vedea un ideal de mai bine? O persoana isi doreste sa ii fie mai bine? Aparent raspunsul care va vine spontan este ca da. Dar de ce? O butada spune ca mai binele este dusmanul binelui. Am putea sa mai vorbim aici de progres, de reusita superioara sau de alt tip de realizare materiala, spirituala etc. Va propun sa nu ne limitam la acest raspuns si sa vedem urmatoarea situatie:

Esti multumit de viata ta, de realizarile din viata ta. Dar iti doresti mai mult. Aceasta presupune ca exista o anumita energie disponibila pe care tu o investesti in aceasta parte. Pentru ca energia sa fie disponibila, este necesar ca ea sa nu fie consumata deja. Putem in acest model, aproape ingineresc, sa ne imaginam ca energia este deja consumata pe ceea ce exista deja. Adica daca ai un serviciu, o familie, o viata care te satisface, energia ta ar fi consumata in aceste roluri. Ai cauta sa petreci timpul construind un serviciu si o familie care sunt functionale. Energia ar lua forma creativitatii in domeniile deja existente in viata ta. Aceasta activitate este naturala si implicita. Nu ai realiza ca faci asta si atunci apare viata ta ca fiind una in conformitate cu mediul, cu tine, cu relatiile tale etc.

Citeste si:  Turneul de Tenis de Masa Hospice strange peste 10.000 de Euro

In momentul in care apare nevoia de mai bine, una aproape constienta, putem presupune cu usurinta ca exista o insatisfactie. Cautarea devine o expresie a acestei situatii. Putem sa presupunem ca atunci cand exista o cautare intr-un curs, intr-o carte, ea este asociata cu o suferinta pe care o putem considera ca fiind necunoscuta in acel moment. Sa incercam un exemplu: Irina isi cumpara o carte despre gandirea pozitiva. De ce ii trebuie Irinei acea carte? Pentru a invata sa gandeasca pozitiv, putem raspunde cu usurinta. Si care ar fi motivul pentru care Irina ar vrea sa gandeasca pozitiv? Am putea sa o intrebam sau putem sa presupunem ca ea, in firea ei, nu gandeste pozitiv. Ea vrea sa-si schimbe modul de a gandi. Putem sa consideram atunci ca Irina este nemultumita de modul in care vede ea lumea si viata; si atunci cauta o modalitate de a o rezolva, schimba, modifica.

Citeste si:  Mancatul in exces, un obicei gresit care poate fi corectat

Dar ca motor apare aceasta insatisfactie, suferinta, nemultumire. Pot si eu presupune ca ceea ce va face sa cititi aceste randuri este tocmai aceasta, sa o numim, suferinta a dvs.? Ea nu este una manifesta, exprimata, directa, dar undeva in profunzime ea exista, si aceasta este forma prin care se incearca manifestarea ei. Daca reusesti sa privesti sincer in tine o vei descoperi ca exista si, intrucat ai gradul de cultura si civilizatie necesara cautarii, poti sa si cunosti ceva despre ea. Cand suferinta devine inacceptabila atunci apare si nevoia de a o aborda direct prin terapie.

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Claudiu Ganciu.

Adresati autorului comentariile dumneavoastra, dand click aici.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.