Cauza diabetului ar putea fi curand neutralizata

O noua descoperire a cercetatorilor publicata online in FASEB Journal poate schimba perceptia si tratamentul diabetului zaharat. Asta deoarece oamenii de stiinta sunt mult mai aproape de neutralizarea cauzei bolii decat de indepartarea simptomelor. Cercetatorii au identificat o proteina (G6PD – glucoza-6-fosfat dehidrogenaza), o coenzima ce se gasestein toate celulele vii si produsul antioxidant (NAPDH-Dinucleotida nicotinamida adenin), compus dintr- o nucleotida care con?ine o baza de adenin si o alta continand nicotinamida, ambele prevenind moartea celulelor care produc si elibereaza insulina in pancreas ( celule beta) si stimuland cresterea acestora.

Citeste si:  Apneea obstructiva de somn dubleaza riscul de atac cerebral

„Numarul anormal de mare de oxidanti este o cauza a diabetului si complicatiilor acestuia, la fel ca si a multor alte boli” spune Robert C. Stanton, doctor in medicina si co-autor al studiului, de la Centrul de Diabet Joslin din Boston.

„Intelegand defectele specifice in procesele care produc prea multi oxidanti sau nu produc destui antioxidanti, se va naste o noua era in tratamentul specific directionat care va fi foarte eficient in tratarea sau prevenirea multora dintre aceste boli”, adauga acesta.

Citeste si:  Foamea, apetitul si poftele

Pentru a face aceasta descoperire posibila, Stanton si colegii sai au studiat celulele beta de la oameni si soareci pentru a determina efectele cresterii zaharului in celule, proteina G6PD, si antioxidantul NADPH.
Folosind tehnici biochimice si biologie moleculara, cercetatorii au masurat nivelul diferitelor chimicale, proteine si markari atat al celulelor moarte cat si al celor dezvoltate.

Rezultatele au aratat ca in cazul cresterii nivelului zaharului cauzeaza o scadere in NADPH si cresterea mortalitatii celulelor beta. Mai departe, crescand nivelul NADPH s-au prevenit efectele negative ale cresterii zaharului. Crescand activitatea G6PD s-au salvat de la moarte celulele beta, acest lucru ducand cercetatorii sprea a concluziona ca tratamentele ce previn direct scaderea G6PD sau cresc G6PD pot da sperante in tratarea diabetului.

Citeste si:  Ce este fitness-ul? II

„Aceasta descoperire, care identifica o enzima cheie ce regleaza starea de oxidare si moartea celulelor pancreatice, ne aduce mai aproape ca niciodata de descoperirea cauzelor primordiale ale diabetului”, spune Gerald Weissmann, doctor in medicina si redactor al FASEB Journal.

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.