Cauzele caderii parului

Please select a featured image for your post

Socotit o adevarata podoaba a unei femei parul trebuie sa se bucure in permanenta de o ingrijire atenta. Daca acesta este ingrijit acesta imprima tinutei noastre o nota de distinctie. Exista perioade in care ne cade mai mult par decat de obicei, iar cauzele care influenteaza acest fenomen le vom detalia in randurile ce urmeaza. Parul unui om poate avea de la 100.000 pana la 150.000 de fire, iar durabilitatea lui in timp poate atinge de la doi pana la patru ani, cu un proces de reinnoire zilnica. La fiecare pieptanare cad de la 2 la 30 de fire, ceea ce nu este un fenomen anormal. Cand firele de par ce cad zilnic depasesc aproximativ 50 ca numar se impune luarea unor masuri privind un tratament pentru par pe termen lung care sa stopeze caderea parului. Substantele chimice daunatoare Vopsirea si decolorarea excesiva a parului si contactul des cu produse de curatat (care sunt toxice) precum si folosirea unor medicamente o perioada mai indelungata de timp pot duce la slabirea radacinii firului de par si ca atare la caderea lui difuza.
Sunt preferate sampoanele colorante in locul vopselei de par precum si folosirea unor medicamente care sa nu aiba ca reactii adverse slabirea firului de par. Slabirea sistemului imunitar. Lipsa de zinc din organism si alte substante minerale necesare cresterii firului de par pot duce in timp la caderea parului. In timpul sarcinii cresterea parului este mai stimulata cu pana la 30%, insa si rata de cadere a firului de par este mai mare decat de obicei.
Citeste si:  Automonitorizarea structurata a glicemiei - concept inovator in controlul diabetului
Conditii climaterice si apa necorespunzatoare Frigul, vantul, caldura excesiva a razelor solare, apa sarata a marii, ploaia, lumina puternica sunt cativa factori de mediu care contribuie la caderea parului. La fel ca apa marii, apa din piscina tratata cu clor va modifica valoarea PH-ului pielii din cauza concentratiei diferite a mineralelor din apa. Parul va deveni subtire, uscat si friabil.
Citeste si:  Sfaturi pentru prevenirea osteoporozei
Lipsa vitaminelor din organism Chiar si un regim de slabire indelungat sau drastic pot dauna firului de par, prin faptul ca priveaza organismul de o serie de vitamine necesare acestuia: fier, cupru, calciu. Pentru un par sanatos trebuie consumate multe produse lactate, cereale, peste gras etc. O alimentatie lipsita de aminoacizi, de sulf, de iod si fier, de vitamine si glucide are repercursiuni nemijlocite asupra rezistentei firului de par. Infectiile din organism Bacteriile si virusurile care provoaca infectii, precum si febra mare si toxinele acumulate in organism pe perioada bolilor infectioase pot duce in timp la caderea firului de par. Chiar si o banala carie dentara poate duce la rarirea parului de pe partea unde se afla ea. Stresul Exista o legatura intre stres, socuri emotionale puternice sau stari de anxietate si caderea firelor de par. Stresul care se prelungeste pe o perioada mai indelungata de timp afecteaza sistemul endocrin deregland functia glandelor sebacee si determinand cresterea cantitatii de testosteron responsabila de caderea parului precum si de stoparea cresterii acestuia. De altfel tot aici trebuie sa amintim ca o proasta circulatie a sangelui in regiunea intracraniana poate fi una din cauzele caderii parului.
Citeste si:  Dieta mediteraneeana, regimul in care se utilizeaza eficient grasimile
Tuburarile hormonale Caderea parului poate sa inceapa inca din timpul adolescentei, cand glandele endocrine lucreaza in exces si produc tulburari hormonale. Dereglarea glandei sebacee duce la o restrangere a activitatii ei si atunci parul se usuca, devenind friabil. Daca glanda secreta un exces de sebum( care este acid) acesta inunda radacina firului de par pe care il roade. Caderea parului poate fi pusa si pe seama testosteronului – hormonul sexual masculin, dar care este secretat in cantitati mai mici si la femei. Alte cauze hormonale pentru caderea parului ar putea fi legate de activitatea glandei tiroide, respectiv hipertiroidia sau hipotiroidia. Femeile pot intampina o cadere masiva a parului odata cu instalarea menopauzei.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.