fbpx

Ce ar trebui sa stim despre vergeturi?

Please select a featured image for your post

Adesea considerate ca fiind sursa a numeroase complexe, vergeturile apar, conform statisticilor la 80 % dintre femei. Fibrele de colagen si elastina ale dermei se atrofiaza, apoi se „desira” , marcand sanii, abdomenul, coapsele si fesele cu aceste striatii inestetice. Fiindca tratamentul lor este unul dificil si fara rezultate garanatate suta la suta este ideal ca orice femeie sa incerce sa lupte cu toate armele impotriva aparitiei vergeturilor. Vergeturile sunt niste striatii de culoare rosiatic- violacee, apoi sidefie, apoi alb sidefii localizate in regiunea abdomenului, sanilor sau a feselor. Chiar daca vergeturile nu sunt o problema de ordin medical totusi ele creaza un aspect inestetic destul de neplacut. Ele dau pielii un aspect incretit, devenind albe opace la un an de la aparitia lor la nivelul pielii. Principala cauza a aparitiei acestor vergeturi este intinderea excesiva a pielii. Factorii care determina aparitia lor pot fi legati de:
– Ereditatea sau bagajul genetic mostenit de la parinti – daca parintii in general mama are o piele cu elasticitate scauzata este foarte posibil ca acest lucru sa fie mostenit, fiind terenul ideal pentru instalarea vergeturilor.
– Variatiile bruste de greutate, chiar daca este vorba despre slabire sau ingrasare – modificarea greutatii, mai ales intr-un interval relativ scurt de timp poate duce la pierderea elasticitatii pielii urmata de aparitia acestor vergeturi.
– Tulburarile ( disfunctiile hormonale) – de exemplu o disfunctie a glandei corticosuprarenale
– Hipoglicemia
– Stresul
– Alimentatia defectuoasa sau regimurile de slabire severe
– Antrenamente sportive exagerate
– Boli endocrine
– Tratamentul prelungit cu corticostereoizi folosit frecvent pentru tratarea psoriazisului sau eczemelor etc.
Exista perioade cu risc crescut in care pot sa apara aceste vergeturi si anume, pubertatea – tinerele putin mai plinute vor infrunta aparitia acestor striatii dizgratioase pe coapse, fese si in partea de jos a spatelui. Conform statisticilor 70% din adolescente se plang de prezenta acestor vergeturi. O alta perioada de risc este sarcina, unde studiile au aratat ca 90% din femeile insarcinate se confrunta cu aceste vergeturi. Din pacate odata aparute la nivelul pielii este foarte dificil ca acestea sa dispara. Preventia este si aici cheia succesului – secretul fiind acela de a mentine pielea super hidratata si de a intretine tonicitatea sa. In scopul de a preveni aparitia acestor neplacute marci la nivelul pielii putem urma cateva sfaturi:
– Pentru femeile insarcinate este foarte important ca acestea sa nu ia in greutate mai mult decat este necesar. Ingrijirea sanilor, abdomenului si feselor printr-un masaj cu miscari circulare efectuat zilnic poate preveni aparitia lor.
– In cazul unui regim de slabire incercati sa pastrati o limita a kilogramelor pierdute, si hidratati pielea mai mult decat de obicei cu ajutorul unor lotiuni speciale, la care adaugati masajul pe zonele de risc cu un produs special anti-vergeturi.
– Folositi creme si lotiuni care au rolul de a imbunatati concentratia de colagen si elastina din piele. Cremele pot atenua vergeturile, dar nu le pot sterge.
– Urmati un regim alimentar sanatos bogat in vitamine si minerale, consumand alimente bogate in special in vitamina E ( responsabila cu elasticitatea pielii) – soia, oua, cereale integrale, spanac, uleiuri (masline, floarea-soarelui, porumb).
Citeste si:  De ce au nevoie copiii de un program regulat de somn?
Tratarea vergeturilor poate fi sau nu eficienta in functie de stadiul in care se afla ele. In cazul in care acestea au o vechime mai mare( cativa ani) se urmareste ameliorarea lor. Una din metodele folosite in anii 80 se referea la activarea procesului de producere de noi fibre de elastina si era numita ionoforeza. Alternativa o constituia chirurgia estetica prin interventii care urmareau intinderea pielii, insa rezultatele erau minore.
Citeste si:  Mic dejun pentru micuti sanatosi
In prezent exista tratamentul cu ultrasunete efectuat dupa tratamente de electrostimulare, masaj sau vacuum, sonoforeza care este o combinatie intre tratamentul cu ultrasunete si o procedura dermatologica de compactare a tesutului de colagen si peelingul cu acid tricloracetic care este eficient numai in prima faza a aparitiei vergeturilor.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.