Ce ascunde stampila de pe ouale comercializate in magazine?

Stampila de pe ou este obligatorie in toate statele membre ale Uniunii Europene inca din 2004 si astfel consumatorii pot evita ouale de la gaini crescute in baterii. Cum aflam insa care sunt acestea si, mai mult decat atat, cum facem sa evitam aceste oua surpriza ascunse in alimentele procesate sau semi-preparate?

In cadrul unui studiu realizat recent de catre Fundatia Vier Pfoten, organizatie dedicata protectiei animalelor, se arata ca 17 dintremagazinele investigate comercializeaza oua ce poarta stampila cu numarul 3. Ce inseamna acest lucru?

Conform normelor Uniunii Europene stampila 3 semnifica faptul ca oul respectiv provine de la o gaina crescuta in baterii. Gainile cu ciocul taiat cresc in custi foarte mici, numite baterii. In acestea, fiecare gaina are un spatiu vital de numai 550cm2, adica mai putin decat suprafata unei coli de hartie A4. In multe cazuri, aceeasi baterie poate fi impartita chiar si de 6 gaini in acelasi timp. Gainile nu vad toata viata lumina naturala si nu isi pot misca picioarele si aripile, fara sa se raneasca. Si hrana este precara: gainile sunt hranite cu vitamine sintetice si medicamente, precum si coloranti sau furaje modificate genetic.

Citeste si:  Grabeste-i vindecarea - bronsita

O interdictie la nivel european este programata pentru anul 2012, insa producatorii de oua au venit deja cu o nou inventie, si anume custile „imbunatatite”, ne informeaza raportul. Acestea confera un total de 750 cm2 pentru fiecare pasare, insa inca de pe acum Austria si Elvetia au interzis si aceasta maniera de crestere a gainilor. Adesea ambalajele de oua infatiseaza niste gaini fericite, ce nu fac decat sa induca in eroare consumatorul.

Stampila cu numarul 2 este pusa oualelor provenite de la gaini crescute in hale de sol. Conform regulamentelor UE, in acest sistem de crestere, intre 9 si 18 gaini sunt crescute pe fiecare metru patrat, in hale care nu beneficiaza de lumina naturala. Adeseori, intr-o asemenea hala cresc pana la 6.000 de pasari, intamplandu-se ca gainile sa inceapa sa-si smulga una alteia penele si sa se ajunga la canibalism.

Citeste si:  Cum diversificam meniul bebelusilor

Stampila cu numarul 1 o veti regasi pe oualele ce provin de la gaini crescute in aer liber. Astfel, pasarile petrec ziua in aer liber, intr-un spatiu individual de cel putin 4 metri, iar noaptea se retrag in hale. Conditiile de crestere sunt semnificativ mai bune decat in cele descrise mai sus, cu atat mai mult cu care gainile au la dispozitie cuibare presarate cu fan pentru depunerea oualelor, locuri de odihna si o zona de scormonit in pamant.

Intr-adevar mai scumpe, ouale cu stampila 0 provin de la gaini crescute in aer liber si hranite cu hrana ecologica. In cazul acestora, furajele modificate genetic sunt strict interzise, iar iarba consumata nu este tratata cu pesticide la fertilizatori sintetici. Astfel, ouale cu stampila 0 sunt 100% naturale si sanatoase.

Citeste si:  Adolescentii care beau alcool si fumeaza pot sa-si piarda memoria

Ce facem insa cand ouale surpriza sunt ascunse in produse procesate sau semi-preparate? Fara sa fim informati si astfel sa alegem, putem consuma biscuiti, prajituri sau paste cu oua de la gaini crescute in baterii. Desi ingredientele acestor produse sunt listate, producatorii se feresc sa furnizeze informatii cu privire la maniera de crestere a gainilor de la care provin ouale din compozitie. Din pacate, in acest moment, nicio lege nu impune contrariul.

Este important sa verificam ouale pe care le cumparam si sa le cautam pe cele marcate cu 0 sau 1. Astfel ne protejam sanatatea si, in acelasi timp, avem sansa de a milita impotriva cruzimii fata de animale. La fel, citind lista de ingrediente a produselor, le putem alege doar pe cele care specifica provenienta oualelor si care atesta ca pasarile sunt crescute in aer liber si hranite ecologic.

Articol realizat de: biolog Rodica Popescu


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.