fbpx

Ce consideram a fi naivitate, ar putea fi de fapt primele semne de dementa!

Incapacitatea de a detecta daca o persoana ne minte sau este sarcastica poate fi deseori etichetata drept naivitate, insa in acelasi timp poate reprezenta un prim semn al instalarii dementei, avertizeaza un nou studiu. Cercetatorii de la Universitatea din California (Statele Unite) au cartografiat, prin rezonanta magnetica, creierul unui grup de pacienti seniori, observand o asociere clara intre deteriorarea anumitor regiuni ale creierului si inabilitatea de a detecta o minciuna.

Abilitatea de a discerne intre un discurs sincer si o minciuna rezida in lobul frontal al creierului. In afectiuni precum dementa frontotemporala aceasta este una dintre regiunile care se degenereaza progresiv din cauza acumularii de proteine anormale – cunoscute ca proteine tau – si a mortii neuronilor. In grupul de studiu, deteriorari ale lobului frontal au fost detectate la acei pacienti care sufereau de boli neurdegenerative.

Citeste si:  Saptamana Europeana a Mobilitatii: 16-22 septembrie

Deoarece lobii frontali joaca un rol semnifitiv in procesele cognitive superioare, pierderea abilitatii de a detecta minciuni este doar una dintre manierele in care boala se poate manifesta. Primele semne ale dementei pot fi adesea o serie de modificari dramatice ale comportamentului – de la comportamente inadecvate in public la schimbari radicale de opinie, cum ar fi afilierea politica sau religia. In mod ironic insa, aceste semne sunt deseori neobservate pentru ca sunt atribuite in mod eronat depresiei sau unei forme severe a „crizei varstei mijlocii”.

Citeste si:  Trimite-ti copilul in tabara

Din dorinta de a echipa specialistii cu instrumente eficiente de recunoastere a primelor semne de dementa, echipa de cercetatorii s-a concentrat asupra faptului ca pacientii cu dementa frontotemporala isi pierd adesea abilitatea de a detecta sarcasmul si minciunile – fapt ce nu se remarca la seniorii de aceeasi varsta care nu sufera de o afectiune neurodegenerativa.

„Daca cineva manifesta un comportament straniu si pare a nu mai intelege sarcasmul, cum o facea de obicei, ar trebui sa fie vazut cat mai repede de un specialist care sa se asigure ca acesta nu este un semn al instalarii dementei”, recomanda autorii studiului.

Sursa: Medindia

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.