Ce este kinetoterapia?

Kinetologia este stiinta care se ocupa cu studiul miscarii organismelor vii si al structurilor care participa la aceste miscari. Kinetologia medicala sau kinetoterapia studiaza mecanismele neuromusculare si articulare care asigura omului activitatile musculare normale. Kinetoterapia face parte din medicina fizica – specialitate terapeutica care utilizeaza ca metode: miscarea, caldura, curentul electric, climatul, masajul si apa.

Kinetoterapia reprezinta metoda de baza pentru consolidarea sau refacerea functiilor unor parti ale corpului uman afectate de boala de traumatisme, de pozitii vicioase. Kinetoterapia se defineste ca terapie prin miscare efectuata prin programe de recuperare medicala care urmaresc refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional in diverse suferinte.

Aria kinetologiei este mai mare cuprinzand si kinetoprofilaxia, cu scopul prevenirii imbolnavirilor, complicatiilor sau sechelelor acestora, constituindu-se in kinetoprofilaxie primara, secundara si tertiara.

Citeste si:  Cercetatorii considera ca televizorul ii impiedica pe cei mici sa doarma bine

Kinetoprofilaxia primara se foloseste in scop sanogenetic, pentru mentinerea starii de sanatate, utilizand gimnastica de inviorare, jogging-ul, plimbarile, gimnastica aerobica, etc.

Kinetoprofilaxia secundara are rolul de prevenire a complicatiilor imbolnavirilor, iar kinetoprofilaxia tertiara reuneste mijloacele specifice, nespecifice si complexe ca si primele doua.

Obiectivele kinetoterapiei sunt:

Restabilirea aliniamentului normal al corpului,
Redobandirea amplitudinii de miscare, a fortei si rezistentei musculare,
Recuperarea coordonarii, controlului si echilibrului,
Reeducarea sensibilitatii,
Corectarea deficitului respirator,
Redobandirea capacitatii de efort,
Formarea capacitatii de relaxare, etc

Kinetoterapia este naturala, pentru ca foloseste exercitiul fizic, adica functia fundamentala a materiei vii, care este miscarea. Agentii fizici naturali (apa, clima, namolul), sau agentii fizici artificiali (curentul electric, undele electromagnetice), se asociaza la actiunea miscarii, ceea ce ii imprima caracterul de terapie complexa.

Citeste si:  Cunoasterea mai multor limbi, "gimnastica" pentru creier

Kinetoterapia este activa, deoarece pacientul participa activ, fizic si psihic la propria recuperare.La inceput, poate efortul acestuia sa fie nul, dar va trebui sa accepte terapia si sa colaboreze, urmarind cu privirea modul de executare a manevrelor la care este supus.

Kinetoterapia dispune de forme proprii de tratament, care nu se mai regasesc in alte forme de terapie, reprezentand astfel o forma specifica de tratament. Totusi, unele efecte pot fi induse prin folosirea unor mijloace nespecifice, asociate care ii imprima caracter de terapie nespecifica.

Citeste si:  Un ghid de cinci reguli pentru a-ti pastra buna dispozitie tot timpul!

Kinetoterapia este patogenica, pentru ca se opune mecanismelor de producere a imbolnavirilor si simptomatica, deoarece trateaza manifestarile clinice reprezentate de: durere, contractura, edem etc.

Kinetoterapia este o terapie psihica, deoarece produce nu numai vindecarea fizica, ci contribuie la normalizarea vietii psihice, inlaturand complexele de inferioritate generate de boala sau infirmitate. Astfel contribuie la integrarea pacientului in viata de familie si in societate, ceea ce ii confera particularitatea de terapie sociala.

Kinetoterapie este stiintifica, pentru ca aplica in cadrul tratamentului complex, cunostinte teoretice si practico-metodice temeinice.

Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Coordonator Recuperare Medicala – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.