Ce este medicina personalizata?

Termenul de medicina personalizata a fost folosit pentru prima data, in sensul cunoscut astazi, in urma cu peste 10 ani. Medicina personalizata se bazeaza pe faptul ca pacienti cu acelasi diagnostic clinic pot raspunde diferit la tratament.

Astfel, un anumit medicament poate fi extrem de eficient pentru un pacient, insa, acelasi medicament poate sa nu aiba rezultate similare in cazul altui pacient, cu acelasi diagnostic. Caracteristicile personale ale pacientului, dar si caracteristicile bolii, influenteaza maniera in care actioneaza medicamentele.

Citeste si:  Invitatie la cafea, cu parfum de uleiuri esentiale

Medicina personalizata are potentialul enorm de a adauga valoare medicala prin oferirea de tratamente tintite, ce cresc calitatea vietii pacientilor. Desi potentialul complet al medicinei personalizate nu este inca realizat, exista deja in practica medicala o serie de abordari care demonstreaza schimbarea de paradigma si trecerea treptata de la o abordare generalizata la tratamente tintite, personalizate si terapii ghidate de raspuns.

Citeste si:  Cum ne protejam creierul de factorii de presiune din exterior?

Medicina personalizata imbunatateste intelegerea bolilor si permite stratificarea pacientilor ce sufera de o anumita boala in sub-grupuri, ceea ce poate ajuta la evitarea tratamentelor inadecvate sau care nu sunt necesare. Prin intermediul medicinei personalizate se ofera de asemenea teste de diagnosticare care permit identificarea grupurilor de pacienti care pot raspunde cel mai bine la un anumit tratament.

Citeste si:  Mancarea bio vs junk food

Cunoasterea organismului uman si a particularitatilor bolilor a crescut considerabil in ultimii ani, ceea ce a facut ca medicina personalizata, prin abordarile ei, sa devina din ce in ce mai importanta.

Articol furnizat de Roche Romania.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.