fbpx

Ce investigatii se fac in timpul sarcinii?

Please select a featured image for your post

Sper ca toate gravidele si toate femeile care planuiesc sa aiba in viitorul apropiat un copil recunosc importanta investigatiilor facute inainte de a ramane insarcinata. Daca insa sarcina te-a luat pe nepregatite, cum se intampla in multe dintre cazuri, trebuie sa mergi cat de repede la doctorul ginecolog si la medicul de familie, care iti vor prescrie o serie de analize necesare pentru a putea depista eventuale afectiuni sau carente ale mamei ce pot avea consecinte grave asupra fatului. Analizele uzuale, cele pe care vi le va prescrie medicul de familie sunt gratuite in conditiile in care sunteti asigurata si va platiti contributia la Casa Nationala de Sanatate. Printre analizele de laborator recomandate de efectuat imediat dupa ce aflati ca sunteti gravida sunt:
Hemograma – care este menita sa depisteze din timp anemia mamei, care are insa consecinte si asupra fatului – poate declansa nastere prematura sau poate incetini ritmul de crestere al fatului. Dupa saptamana 21 de sarcina, masurarea hemoglobinei este indicat sa se faca regulat, o data pe luna, pentru ca ritmul de crestere al bebelusului este tot mai mare iar organismul lupta ca el sa nu fie anemic si pentru asta ia din resursele mamei, asa ca anemia poate aparea destul de usor.
Citeste si:  Remedii home-made pe baza de cuisoare
Stabilirea grupei sangvine si a RH-ului este esentiala atat in cazul mamei cat si in cazul tatalui. O data cu stabilirea grupei de sange se va stabili si factorul RH (respectiv a prezentei acestuia – RH pozitiv sau absenta acestuia RH negativ). Desi 85% dintre caucazieni au RH pozitiv, exista numeroase cazuri in care acesta este negativ. Trebuie evaluat in ce masura exista sau nu compatibilitate de grupa si RH intre mama si tata, intrucat doar asa se poate face o monitorizate eficienta a sarcinii.
Citeste si:  Tratarea gingivitei si parodontitei
Daca mama are RH negativ si tatal pozitiv, este cela mai probabil ca fatul mosteneste RH-ul tatalui si deci este important ca pe intreg parcursul sarcinii mama sa faca dozari ale anticorpilor RH pentru a vedea daca organismul nu a reactionat la sarcina prin crearea de anticorpi care sa o respinga. In general, aceasta problema nu apare la prima sarcina, decat daca aceasta este precedata de avorturi spontane sau chiuretaje. Glicemia – sau masurarea nivelului de glucoza din sange este o analiza necesara oebtru depistarea precoce a unui eventual diabet gestationala si este absolut necesara pentu a preveni complicatiile generate de acesta, intrucat acestea se intind de la nasterea copilului cu o greutate mult mai mare decat cea normala, intrarea in coma hipoglicemica imediat dupa nastere, afectarea altor organe sau moartea copilasului. Asa ca, luati-va din timp masuri de preventie.
Citeste si:  Copiii s-au distrat in Parcul Herestrau, la "Sanatosi si bucurosi"
Examenul sau sumarul de urina – este important pentru a depista eventuale infectii urinare, frecvente de altfel in sarcina. Daca sumarul de urina este putin modificat, el trebuie dublat de urocultura, care stabileste exact daca este sau nu vorba de o infectie urinara. Cresterea numarului de leucocite in urina nu indica neaparat o infectie urinara, intrucat este normal ca in timpul sarcinii nivelul de leucocite sa fie putin crescut. Leucocitele inseamna numarul de celule albe din sange.
Haine pentru copii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.