Ce mananca romanii si ce exclud din alimentatia zilnica?

Pe baza informatiilor extrase din evaluarea a peste 100 de persoane reiese ca romanii prefera mancarea gatita. Peste un sfert dintre cei evaluati sustin ca mancarea gatita este prezenta zilnic in alimentatia lor si inca jumatate dintre acestia consuma astfel de mese de cel putin 4-5 ori pe saptamana.

Legumele nu sunt o prioritate alimentara decat pentru un sfert dintre romani, iar fructele nu reprezinta alimente consumate des decat pentru 10% dintre cei intervievati.

Aceleasi date releva si faptul ca aproape jumatate din alimentatia zilnica a barbatilor este compusa din mancare gatita si mancare tip fast-food, mai ales pentru cei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. Un fenomen interesant este acela ca tinerii alterneaza legumele si fructele, definitorii pentru alimentatia sanatoasa, cu mancarea de tip fast-food. O posibila explicatie a acestui fenomen poate fi lipsa de timp din cursul saptamanii care ii determina sa recurga la o alimentatie rapida si nu tocmai sanatoasa, asociata in paralel cu o incercare de diminuare a efectelor acestui stil alimentar printr-un consum crescut de legume si fructe.

Citeste si:  GSK Romania doneaza medicamente sinistratilor

Sprijinind alte cercetari realizate de MedicpentruTine.ro, si acest studiu reitereaza tendinta adoptarii unui stil alimentar mult mai sanatos odata cu inaintarea in varsta. Astfel, se demonstreaza inca o data, ca persoanele peste 60 de ani isi compun alimentatia cotidiana in proportie de peste 70% din legume, fructe, salate si alimente sanatoase, iar mancarea gatita pastreaza in medie un continut moderat de grasimi.

Citeste si:  Metode revolutionare de a face sport, de la Nintendo

O ultima concluzie ce reiese din cercetarea efectuata prezinta, in mare, si preferintele culinare ale romanilor care in proportie de peste 70% nu au facut nicio referire la alimente precum pui, vanat, peste. Acest fapt nu ne indeamna sa credem ca aceste tipuri de alimente lipsesc complet din alimentatia romanilor insa ele fac destul de rar continutul alimentatiei zilnice. Astfel, cei mai multi romani continua sa consume preponderant preparate din carne de porc, mezeluri, cartofi si preparate traditionale.

Citeste si:  Specialistii avertizeaza: Indulcitorii ingrasa mai mult ca zaharul

Studiul a fost realizat de MedicpentruTine.ro pe un esantion de 111 persoane, datele fiind culese si analizate de psih.-dipl. Alexandru Manescu, cu sprijinul asist. Ciprian Anghel si asist. Mircea Ghiunea.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.