Ce ne strica dintii?

Probabil ca inca din ziua in care ai descoperit ciocolata si bomboanele ai auzit ca dulciurile iti strica dintii. Nimic mai adevarat. Insa stiai ca si alte obiceiuri, alimentare si nu numai, aparent inofensive si sanatoase, au acelasi defect ?

Daca te-ai obisnuit sa eviti biscuitii si chips-urile din motive de silueta de azi ai inca un motiv sa renunti la ele complet : sunt la fel de periculoase pentru dantura ca si bomboanele sau prajiturile.

Este important de stiut ca digestia nu se intampla numai in stomac. Ea incepe din momentul in care mesteci mancarea. Totul incepe cu placa dentara, o substanta galbuie, lipicioasa care acopera dintii. Atunci cand mananci ceva bogat in amidon – chips-uri, biscuiti, covrigei, cereale, banane – bacteriile din cavitatea bucala incep sa descompuna placa, proces care creeaza acizi. Acesti acizi provoaca demineralizarea dintilor, adica dizolvarea smaltului. Productia de acizi continua atat timp cat exista in gura un aliment bogat in amidon. Cu ceva timp in urma se credea ca numai alimentele foarte dulci dau acest gen de reactie, insa s-a demonstrat ca toate tipurile de zahar si amidon, in forma lichida sau solida dauneaza dintilor.

Citeste si:  Moxibustiunea: metoda terapeutica traditionala chineza

Daca nu-ti poti manca linistita dulciurile, te-ai gandi ca-ti satisfaci pofta mai sanatos, cu fructe proaspete. Din pacate, nici ele nu sunt chiar sigure. Si alimentele acide, acre provoaca o reactica chimica daunatoare smaltului. Vinovatii principali sunt lamaia, portocala si arestul de citrice, muraturile si chiar iaurtul care are iun pH scazut. Asta nu inseamna sa masori pH a tot ceea ce mananci. Dar daca iei o gustare acrisoara, evita sa o mesteci prea mult, mai ales cu dintii din fata. Daca bei limonada foloseste paiul si imediat mesteca o guma fara zahar care “spala” aiczii de pe dinti.

Si daca nu poti sa te abtiinici de la dulciuri nici de la fructe, probabil te-ai gandit sa micsorezi riscul de aparitie a cariilor prin periaje cat mai dese. Ei bine, si aici gresim. Toata lumea stie ca este important sa-ti speli dinti si ne imaginam ca e cu atat mai bine daca ii spalam des. De fapt, periajele prea dure sau prea frecvente, subtiaza smaltul si duce la retragerea gingiilor, ceea ce inseamna ca dintii sunt mutl mai sensibili. Daca te dor gingiile sau ai observat ca se departeaa de dinti, e cazul sa investesti intr-o periuta moale si sa o lasi la fel de moale cu spalatul dintilor. De doua ori pe zi e mai mult decat suficient.

Citeste si:  Despre oboseala cronica

Bauturile racoritoare, energizante, ceaiurile indulcite sunt adevarati inamici nu umai pentru silueta ci si pentru dinti. Ele contin acizi citrici si fosforici care erodeaza smaltul dintilor la fel ca acizii din citrice de exemplu.

Ca si cele de mai sus, fructele uscate, jeleurile si caramelele, sunt periculoase si pentru silueta si pentru dinti. In mod normal, imediat dupa masa, intra in actiune sistemul de protectie natural al danturii care lupta impotriva acizilor si protejeaza dintii. Dar cand mananci ceva lipicios, ca jeleurile si caramelele, raman pe dinti bucatele mici care continua sa provoace reactiile chimice daunatoare. Sistemul natural de aparare al cavitatii bucale nu poate interveni atata timp cat inca mai detecteaza alimente pe dinti, deci chiar si la jumatate de ora dupa ce ai mancat ultimul viermisor gumat, dintii inca iti mai sunt atacati de acizi.

Citeste si:  Relaxare spate in scaun

Despre bomboane, prajituri, placinte si ciocolata nici nu mai are rost sa vorbim. Daca e dulce e nociv pentru ca zaharul intrat in contact cu placa dentara, da startul productiei de acizi. Si daca nu te poti abtine de la dulciuri macar alegele pe cele care nu raman prea mult in gura. Spune nu caramelelor, bomboanelor si acadelelor. In schimb, prefera ciocolata, al carei zahar este invelit in grasimi, ceea ce inseamna ca nu va sta prea mult pe dinti.


2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.