fbpx

Ce nu stiati despre fobii…

Fobiile sunt caracterizate de o teama persistenta, irationala de anumite obiecte sau situatii. Fobiile se pot manifesta in diferite forme, frica putand fi asociata unui anumit obiect (fobie specifica) sau posibilitatii de a fi pus in dificultate intr-un context public (fobia sociala).

Stiati ca…

oamenii care sufera de fobii sunt atat de coplesiti de temerile lor incat evita pe cat posibil sa intre in contact cu obiectul „temut” sau sa se afle in situatiile de care le este frica, frica ajungand astfel sa interfereze cu abilitatea lor de a functiona normal?

fobiile specifice se refera la frica inexplicabila de un obiect sau de o situatie, spre exemplu frica de insecte, animale mici, serpi sau frica de a zbura cu avionul; in timp ce fobia sociala este frica de nu fi umilit intr-un context public, cum ar fi teama de a vorbi in public, teama de a intalni persoane noi sau teama de a participa la o discutie cu seful?

fobiile specifice pot afecta pe oricine, indiferent de varsta, in timp ce fobia sociala poate debuta in jurul varstei de 15-20 de ani, si mai rar in copilarie?

fobiile specifice sunt mai frecvente in randul femeilor, in timp ce fobiile sociale tind sa afecteze femeile si barbatii in proportii egale?

fobiile pot fi declansate de un eveniment traumatizant, precum si de o experienta directa (spre exemplu, un copil muscat de un caine poate dezvolta fobie de caini); stari emotionale inexplicabile (persoana experimenteaza un atac de panica in timpul unei activitati, pe care apoi o asociaza in mod inconstient acelei stari emotionale); o experienta la care am asistat (spre exemplu, fobia de doctori se poate manifesta la un copil care aude plansetul unui alt copil aflat in cabinetul medicului); avertismentele celorlalti (avertismentele date in mod repetat de catre parinti unui copil, pot face ca acesta sa dezvolte fobie – spre exemplu, daca i se spune frecvent sa se fereasca de caini)?

Citeste si:  Se organizeaza primul Congres International al Organizatiilor de Medicina Integrativa

fobiile sunt tratabile cu ajutorul psihoterapiei (potrivit National Institute of Mental Health, 75% dintre persoanele cu fobii scapa de aceasta problema cu ajutorul terapiei cognitiv comportamentale) si medicatiei?

in prezenta stimulului, persoanele care sufera de fobii pot manifesta simptome fizice severe, precum dificultati de respiratie, ameteala, stari de voma, pierderea cunostintei?

pentru a veni in ajutorul unei persoane care sufera de fobii, cel mai important este sa nu luati situatia in gluma (oricat de irationala vi s-ar parea frica pe care o acuza aceasta), sa manifestati intelegere si sa o indrumati catre un specialist?

lasate netratate, fobiile pot fi asociate altor probleme de sanatate mintala severe, precum depresia, izolarea si abuzul de substante?

25 cele mai frecvente fobii, de la A la Z

Acluofobie – frica de intuneric

Claustrofobie – teama de spatii inchise

Citeste si:  Consumul de canabis slabeste sistemul imunitar

Hidrofobie – frica de apa

Acrofobie – frica de inaltimi

Cinofobie – teama de caini

Iatrofobie – frica de medici, de a merge la medic

Agliofobie – frica de durere

Elurofobie – frica de pisici

Misofobie – frica de murdarie sau contaminare

Agorafobie – frica de spatii deschise si/sau aglomerate

Entomofobie – frica de insecte

Necrofobie – frica de moarte

Arahnofobie – frica de paienjeni

Gamofobie – frica de casatorie

Ofiofobie – frica de serpi

Batofobie – frica de trepte sau de coborari abrupte

Glosofobie – frica de a vorbi in public

Ombrofobie – frica de ploaie

Belonofobie – frica de ace si injectii

Hemofobie – frica de sange

Pirofobie – frica de foc

Catagelofobie – frica de a nu fi ridiculizat

Herpetofobie – frica de reptile

Tonitrofobie – frica de tunete

 

Xenofobie – frica de persoane straine sau de alta nationalitate

 

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.