Ce nu stiati despre fragilitatea unghiilor?

Fragilitatea unghiilor, pe langa aspectul inestetic, poate fi un semnal de alarma important pentru numeroase afectiuni. Totodata, expunerea acestora la diferiti factori declansatori cum ar fi, folosirea produselor cosmetice unghiale in exces, contactul cu substante chimice agresive, traumatisme sau inaintarea in varsta, pot determina fragilizarea lor.

Stiati ca…

onicoschizie este termenul medical care descrie exfolierea lamelara a unghiilor, in timp ce onicorexia se manifesta ca denivelari longitudinale pe suprafata unghiei?
se estimeaza ca onicoschizia afecteaza circa 20% din populatia globului, mai frecvent femei decat barbati?
cel mai adesea onicoschizia apare ca urmare a traumatismelor unghiale, cum ar fi udarea si uscarea repetata a acestora si expunerea repetata la substante chimice – fie ele detergenti, produse de curatare a casei sau lacuri de unghii si acetona?
fragilitatea unghiilor poate fi un semn al unei conditii medicale, cum ar fi boala Raynaud, hipotiroidism, bolile pulmonare, tulburarile endocrine, unele afectiuni dermatologice (psoriazis, alopecia areata etc.)?
si un aport insuficient de nutrienti esentiali (vitamine, minerale etc.) – ca urmare a malnutritiei sau regimurilor alimentare drastice – poate duce la onicoschizie?
unghiile care se exfoliaza pot indica si o intoxicatie cu seleniu (un aport zilnic care depaseste 900 mcg de seleniu poate duce la intoxicatie, ale carei simptome includ, pe langa deteriorarea unghiilor si parului, depresie, nervozitate, greata si vomismente)?
utilizarea unui foarfece la taierea unghiilor da nastere fisurilor unghiale?
scurtarea sau indreptarea unghiilor se face numai cu o pila foarte fina?
produsele de intarire si dizolvantii pentru curatarea unghiilor, folosite in exces, pot determina uscarea si fragilizarea lor?
la efectuarea manichiurii, inmuierea in apa calda a unghiilor este nerecomandabila?
indepartarea foarte des si „cu insistenta” a cuticulelor conduce la aparitia leuconichiei (a „petelor albe” pe unghii)?
adezivii folositi la lipirea unghiilor false pot provoca reactii alergice sau distrugeri grave ale unghiilor?
lacul de unghii are rol protector, insa dizolvantul folosit la indepartarea acestuia face ca unghiile sa-si piarda din elasticitate, devenind casante?
utilizarea manusilor pentru uz casnic la contactul prelungit cu apa, elimina riscul de fragilizare unghiala?

Citeste si:  Menopauza

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.