Ce nu stiati despre menopauza…

Menopauza poate fi comparata cu „iesirea la pensie” a sistemului reproducator feminin. Ea se instaleaza cand ovarele nu mai produc ovule si isi reduc productia de estrogen si progesteron. Menopauza nu poate fi prevenita, fiind un fenomen natural. Insa, daca va fi o perioada linistita si lipsita de griji, sau dimpotriva, o perioada plina de probleme – depinde, in mare parte, de fiecare dintre noi.

Stiati ca…

circa 15% dintre femei abia resimt simptomele menopauzei, in timp ce 55% simt un disconfort moderat si doar 30% au suferinte mari provocate de menopauza?

teama ca dupa menopauza, femeia inceteaza sa mai fie „femeie” nu are nici un fundament, ba mai mult, atractivitatea sexuala poate creste?

varsta medie la care se instaleaza menopauza este de 52 de ani, insa acest prag nu este valabil pentru toate femeile, menopauza putand surveni oricand intre 40 si 55 de ani?

Citeste si:  Tulburarile ciclului menstrual

menopauza incepe, de fapt, cu mult inaintea incetarii ciclului menstrual, fiind un proces de durata, care include trei etape: premenopauza (poate dura intre doi si zece ani), menopauza (incepe la un an dupa ultimul ciclu menstrual) si postmenopauza (6-8 ani de la menopauza)?

momentul la care se instaleaza menstruatia este determinat de bagajul genetic, cu precadere de genele transmise de mama?

de asemenea, traiul la altitudini mari poate scadea varsta la care se instaleaza menopauza, spre exemplu femeile care traiesc la altitudini de peste 3.000 de metri experimenteaza menstruatia cu un an si jumatate mai devreme decat celelalte?

un alt factor care duce la scaderea varstei la care se instaleaza menopauza este traiul in conditii de poluare, acestea scazand varsta cu, in medie, 2-3 ani?

Citeste si:  Cum sa luptam cu sindromul premenstrual

si fumatul duce la scaderea varstei la care se instaleaza menopauza, fumatoarele experimentand menopauza cu 1,5 – 5 ani mai devreme decat nefumatoarele?

obiceiul de a tine cure de slabire drastice si de durata, influenteaza instalarea menopauzei, iar daca acestea sunt urmate dupa 35-40 de ani, pot provoca menopauza precoce?

pe de alta parte, contraceptivele orale, o viata sexuala activa si un stil de viata sanatos pot contribui la inslatarea menopauzei cu cativa ani mai tarziu decat predispune bagajul genetic?

varsta la care femeia a avut prima menstruatie, numarul de sarcini si avorturi, si numarul partenerilor sexuali nu au nici un efect asupra momentului cand se instaleaza menopauza?

Citeste si:  Coaja citricelor contine trei aditivi toxici care pot pune viata in pericol

printre simptomele comune ale menopauzei se numara: bufeurile, scaderea densitatii osoase, uscaciunea mucoasei vaginale, schimbarile de dispozitie, afectiunile urinare, problemele de concentrare si memorie si schimbari ale aspectului fizic?

pentru a garanta ca va avea o menopauza lipsita de griji, o femeie trebuie sa inceapa sa ia masuri de preventie in jurul varstei de 35-38 de ani sau cu 8-10 ani inainte de varsta la care menopauza s-a instalat la mama ei?

principalele masuri pe care le poate lua o femeie pentru a avea o menopauza usoara sunt renuntarea la fumat, evitarea curelor de slabire drastice si administrarea suplimentelor de vitamine si minerale (la indrumarea medicului)?

terapia de substitutie hormonala este, in prezent, cea mai comuna si eficienta metoda de a trata simptomele menopauzei?


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.