Ce nu stiati despre migrena…

Migrena este una dintre cele mai comune afectiuni, cu care se confrunta milioane de oameni, la nivel mondial. Oricare dintre noi, fie a suferit o migrena, fie cunoaste cel putin o persoana care se lupta cu durerea suparatoare. Desi foarte frecventa, migrena ramane o afectiune putin inteleasa si deseori subdiagnosticata si subtratata, in ciuda simptomelor ei dezabilitante.

Stiati ca…

migrena este considerata un tip de durere de cap de cauza vasculara deoarece, pe langa nervi si substante chimice, implica vasele de sange din creier, fiind cel mai adesea provocata de un dezechilibru al substantelor chimice care face ca vasele de sange sa se inflameze?
migrena se manifesta cel mai frecvent intre 25 si 55 de ani, si nu se agraveaza odata cu inaintarea in varsta, ba mai mult episoadele dureroase pot disparea complet?
migrena tinde sa afecteze membri aceleiasi familii, daca un parinte sufera de migrena, riscul copilului este de 40%, iar daca ambii parinti se confrunta cu migrene, riscul acestuia este de 90%?
potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, migrena se numara printre primele 20 dintre cele mai dizabilitante afectiuni medicale?
peste 90% dintre persoanele care sufera de migrena nu pot desfasura activitati sau nu pot avea un program de viata normal, in timpul episodului dureros?
atacurile dureaza de obicei intre 4 si 72 de ore?
de obicei, migrena se caracterizeaza printr-o durere acuta, pulsatila manifestata pe o parte a capului, care poate radia si catre interiorul ochilor, a urechilor si a tamplelor?
atacurile sunt deseori acompaniate si de alte simptome, precum: tulburari de vedere, greata, vomismente, ameteala, sensibilitate crescuta la lumina, sunete, atingere si mirosuri, senzatii de furnicaturi in extremitatile fetei?
deseori, migrena este confundata cu durerea de sinusuri, deoarece cele doua tipuri de durere pot afecta aceleasi zone, insa daca durerea este moderata pana la severa si insotita de greata si sensibilitate crescuta la la lumina, sunete, atingere si mirosuri, atunci vorbim de migrena si nu de o durere de sinusuri?
jumatate dintre suferinzi nu sunt niciodata diagnosticati si doar 4% dintre ei primesc ajutor medical specializat pentru a controla atacurile?
si copiii sufera de migrena, jumatate dintre cei afectati avand primul episod dureros inaintea varstei de 12 ani?
inainte de pubertate, baietii se confrunta mai frecvent cu migrenele decat fetele, dar odata cu adolescenta incidenta migrenelor creste mai rapid la fete decat la baieti?
la varsta adulta, migrena afecteaza mai mult femeile decat barbatii, cu un raport de 3:1?
aproape jumatate dintre femeile afectate au mai mult de un atac dureros pe luna, iar un sfert dintre ele experimenteaza patru sau mai multe atacuri pe luna?

Citeste si:  Infectiile urinare

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.