fbpx

Ce nu stiati despre pietrele la rinichi…

Pietrele la rinichi sunt denumite medical litiaza renala, calculi renali sau nefrolitiaza. Acestea se formeaza atunci cand anumite substante din urina se cristalizeaza si formeaza particule care se depun in interiorul unuia sau ambilor rinichi. Episoadele se manifesta insotite de o durere puternica, denumita medical colica renala – aceasta este deseori descrisa de pacienti drept „una dintre cele mai puternice pe care le-am simtit vreodata”. Iata in continuare cateva informatii interesante pe care s-ar putea sa nu le fi stiut despre pietrele la rinichi!

Citeste si:  Pregatirea pentru perioada post-natala

Stiati ca…

pietrele la rinichi afecteaza mai frecvent barbatii decat femeile?

de asemenea, ele afecteaza cel mai adesea persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani?

in mod normal, urina este compusa din apa, uree si particule minuscule de minerale, cum ar fi clorura de potasiu, clorura de sodiu, fosfati, calciu, saruri organice si pigmenti biliari?

daca in organism este prezenta o cantitate suficienta de apa, acesti compusi sunt dizolvati, insa in caz contrar aceste minerale se cristalizeaza formand pietrele?

Citeste si:  Suferinta de a fi parasit - cum ii facem fata si cum "renastem" prin psihoterapie

prin urmare, principala cauza a aparitiei pietrelor la rinichi este consumul insuficient de apa?

intre 70 si 80% dintre pietrele la rinichi sunt compuse din oxalat de calciu?

pentru a preveni aparitia pietrelor la rinichi se recomanda mai degraba reducerea consumului de alimente continand oxalat (nuci, bauturi carbogazoase tip cola, sfecla etc.), decat a celor bogate in calciu, care sunt deosebit de utile pentru sanatate?

alte cauze ale aparitiei pietrelor la rinichi includ: un consum excesiv de vitamina D (peste 1 gram pe zi) si/sau vitamina C (peste 200 miligrame pe zi), imobilizarea prelungita la pat, o afectiune denumita hiperparatiroidism?

Citeste si:  Frumoasa Caludia Schiffer reuseste sa arate bine cu ajutorul fructelor

durerea asociata eliminarii pietrelor este de obicei acuta, similara unor crampe, si se manifesta atunci cand piatra eliminata are o dimensiune mai mare de 2-3 milimetri?

durerea poate fi insotita si de alte simptome, precum starea de greata, varsaturi, frisoane, transpiratie abundenta?

deoarece piatra poate impiedica eliminarea urinei si provoca dilatarea uretrei – daca blocajul persista mai mult de cateva saptamani poate provoca leziuni ale rinichiului! – se recomanda controlul medical imediat dupa aparitia primelor simptome?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.