fbpx

Ce nu stiati despre sindromul colonului iritabil…

Sindromul colonului iritabil este o afectiune caracterizata prin dureri si disconfort abdominal, tranzit intestinal lenes si tulburari de defecatie (diaree cronica ori recurenta, constipatie sau o combinatie intre acestea doua). Desi sindromul are o prevalenta ridicata la nivel mondial, multi pacienti nu se adreseaza medicului, deoarece nu stiu ca simptomele lor indica o afectiune medicala, boala ramanand astfel sub-diagnosticata.

Stiati ca…

la nivel mondial se estimeaza ca intre 9% si 23% din populatie sufera de sindromul colonului iritabil?
dintre pacientii cu sindromul colonului iritabil, 2 din 3 sunt femei si doar 1 din 3 sunt barbati?
majoritatea pacientilor cu sindromul colonului iritabil au varsta pana in 50 de ani?
cauzele exacte ale sindromului sunt necunoscute, insa simptomele pot fi provocate de o tulburare a modului in care intestinele interactioneaza cu creierul si sistemul nervos?
stresul nu cauzeaza sindromul colonului iritabil, ci mai degraba poate agrava simptomele ca urmare a legaturii dintre creier si intestine?
alaturi de stres, alti factori care pot duce la agravarea simptomelor sunt sedentarismul, somnul insuficient si un program de mese neregulat?
aproximativ 20-40% dintre vizitele la medicul specialist gastroenterolog se datoreaza simptomelor sindromului de colon iritabil?
simptomele bolii sunt imprevizibile, ele variaza semnificativ si sunt, uneori, contradictorii; spre exemplu, diareea poate alterna cu constipatia?
durerea si disconfortul abdominal se pot declansa dupa mese, in special daca sunt consumate cantitati mari de mancare sau alimente bogate in grasimi?
in forme severe, sindromul colonului iritabil poate afecta major starea de sanatate generala, sanatatea mintala, precum si viata profesionala si personala a pacientului, astfel spus interfereaza cu toate aspectele vietii cotidiene a pacientului?
desi o afectiune foarte comuna, putini dintre pacientii cu sindromul colonului iritabil se prezinta la medic sau vorbesc despre simptomele lor cu cei apropiati?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.