Ce nu stiati despre tulburarile de alimentatie?

Tulburarile de alimentatie apar atunci cand atitudinea unei persoane fata de mancare, greutate si aspect fizic conduce la comportamente alimentare si de exercitiu fizic foarte rigide, ce pun in pericol sanatatea, siguranta si starea de bine a persoanei. Totul poate debuta din dorinta de a scapa de cateva kilograme, insa aceste manifestari pot scapa usor de sub control, devenind obsesii si transformandu-se in tulburari de alimentatie.

Stiati ca…

principalele tipuri de tulburari de alimentatie sunt anorexia nervosa si bulimia nervosa, in timp ce un al treilea tip – comportament alimentar binge, a fost propus si asteapta evaluarea pentru a fi incadrat ca diagnostic psihiatric formal?

desi nu sunt cunoscute cauzele exacte ale tulburarilor de alimentatie, este cunoscut faptul ca mai multi factori contribuie la instalarea lor, printre acestia numarandu-se factorii psihologici (incredere de sine scazuta, depresie, anxietate, dorinta de a-i multumi permanent pe ceilalti etc.), factorii interpersonali (probleme in familie, istoric de abuz fizic sau sexual, dificultati de exprimare a emotiilor etc.) si factorii sociali (presiunea sociala a „corpului perfect”)?

Citeste si:  Neglijarea copiilor de catre parinti: cea mai raspandita forma de abuz in Romania

anorexia este, in esenta, refuzul de a mentine o greutate normala a corpului si adoptarea de comportamente compensatorii (vomismente induse, abuz de laxative, exercitiu fizic excesiv etc.) care sa conduca la scaderea permanenta in greutate?

persoanele anorexice se considera „grase” desi au o greutate mult sub cea normala?

principalele semne si simptome ale anorexiei includ scaderea severa in greutate, teama permanenta de ingrasare, o imagine distorsionata asupra corpului (dismorfofobie), iar printre consecintele negative ale anorexiei se numara tulburarile de ritm cardiac, osteoporoza, tentativele de suicid, tulburarile menstruale (amenoree)?

persoanele care sufera de bulimia nervosa urmeaza, in secret, o rutina stricta de mancat necontrolat, urmat de comportamente menite sa elimine alimentele din corp inainte de a fi digerate (vomismente induse, abuz de laxative, episoade de infometare, exercitiu fizic excesiv)?

principalele semne si simptome ale bulimiei includ preocuparea exagerata pentru aspectul fizic si alimentele consumate, vomismente auto-induse, folosirea de substante cu efect laxativ, exercitiu fizic intens, comportament impulsiv, in timp ce printre consecintele negative se numara deteriorarea muschiului cardiac, inflamatii ale esofagului, eroziunea smaltului dentar, dereglarea glandelor salivare?

Citeste si:  Cofeina si cancerul ovarian

comportamentul alimentar binge este similar bulimiei, sub aspectul episoadelor de mancat necontrolat, insa difera prin aceea ca persoanele in cauza nu apeleaza la comportamente consumatorii pentru a elimina surplusul de calorii, de aceea pot fi supraponderale pentru varsta si inaltimea lor?
principalele semne si simptome ale comportamentului binge sunt episoadele frecvente de consum alimentar in cantitati foarte mari, sentimente de vina sau dezgust fata de comportament si fata de propria persoana, mancat „pe furis”, in timp ce consecintele negative asupra sanatatii includ hipertensiune arteriala, colesterol marit, diabet, afectiuni cardiace?

se estimeaza ca doar 10-15% dintre pacientii cu anorexie sau bulimie sunt barbati, in timp ce restul sunt femei?

barbatii au un risc mai mare de a dezvolta tulburari de alimentatie daca sunt sportivi de performanta (gimnasti, patinatori, dansatori, wrestleri)?

Citeste si:  Cum scapam de tesutul adipos

un risc crescut de tulburari de alimentatie se remarca si la persoanele, indiferent de sex, care tin frecvent cure de slabire?

tulburarile de alimentatie reprezinta tulburarea mintala cu cel mai ridicat grad de mortalitate, in timp ce mortalitatea asociata anorexiei nervosa este de 12 ori mai ridicata, in randul femeilor de 15-24 de ani, decat a tuturor celorlalte cauze de deces?

potrivit unui studiu al National Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders (Statele Unite), intre 5% si 10% dintre persoanele care sufera de anorexie mor in primii 10 ani de la instalarea tulburarii; 18-20% dintre acestea mor in primii 20 de ani si doar 30-40% isi revin complet din aceasta boala?

doar 1 din 10 persoane care sufera de o tulburare de alimentatie primeste tratamentul corespunzator?

pentru a fi eficient, tratamentul tulburarilor de alimentatie trebuie sa includa ingrijiri medicale specializate, psihoterapie si consiliere nutritionala, dar si implicarea si aderarea la tratament a pacientului?


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.