fbpx

Ce nu stiati despre visuri…

Visul este unul dintre cele mai misterioase procese infaptuite de creierul uman, iar „decriptarea” lui a atras de-a lungul timpului atentia medicilor, specialistilor in sanatate mintala, dar si a celor pasionati de latura ascunsa a fiintei umane. Aflat la granita dintre real si fantastic, visul este o modalitate de cunoastere a sinelui, spun specialistii. Iata cateva informatii interesante pe care s-ar putea sa nu le fi stiut despre visuri!

Stiai ca…

uitam aproximativ 90% din ce visam? Dupa doar cinci minute de cand ne-am ridicat din pat, uitam deja jumatate din tot ce am visat peste noapte. In zece minute de la trezire, procentajul ajunge la 90%.

Citeste si:  Ce faci daca esti o mama singura

se estimeaza ca pana la finalul vietii, omul doarme, in medie, 25 de ani – din acestia, sase ani ii petrece visand?

cu exceptia cazurilor de tulburari psihologice grave, toate lumea viseaza? Cu toate acestea, femeile si barbatii au vise diferite – barbatii tind sa viseze mai mult despre alti barbati, iar femeile viseaza deopotriva femei si barbati. Atat barbatii, cat si femeile pot experimenta reactii fizice de natura sexuala ca raspuns la ceea ce viseaza.

nu visam decat despre ceea ce stim? Desi uneori chipurile care ne apar in vis par necunoscute, ele apartin de fapt unor persoane pe care le-am vazut la un moment dat si poate nu le-am acordat suficienta atentie incat sa ni le amintim si in stare de trezie.

Citeste si:  Conferinta Nationala de Cardiologie, editia 2012

nu toti oamenii viseaza in culori, estimandu-se ca circa 12% dintre oamenii viseaza numai in alb si negru?

si persoanele nevazatoare viseaza? Persoanele care si-au pierdut vazul dupa nastere tind sa viseze in imagini, in timp ce persoanele care s-au nascut nevazatoare au vise la fel de dinamice in care sunt implicate celalalte simturi: sunete, mirosuri, atingeri, emotii.

in timpul somnului putem incorpora in vis stimuli fizici externi ? Daca, spre exemplu, ne este sete, creierul poate incorpora acest mesaj in „firul narativ” al visului si ne putem „vedea” band apa.

Citeste si:  Britanicii avertizeaza: Dependenta de junk food se mosteneste

atunci cand visam, corpul nostru este complet paralizat? Glandele incep sa secrete un hormon care induce somnul, iar neuronii trimit acest semnal coloanei vertebrale care relaxeaza, apoi imobilizeaza corpul.

in medie, intr-o noapte putem visa intre una si opt ore, iar cele mai lungi visuri sunt cele care survin dimineata?

nu doar oamenii viseaza, ci si animalele? Ca sa va convingeti nu trebuie decat sa urmariti un caine in timp ce doarme: veti vedea ca isi misca labutele si scoate unele sunete ca si cand ar alerga dupa ceva in vis.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.