fbpx

Ce sunt acizii grasi Omega-3 si de ce nu trebuie sa ne lipseasca?

Ti-e frig?! Ai o circulatie periferica lamentabila, totul ti se pare rece si umed, esti depresiv/a, ai aritmii, te dor incheieturile, ai probleme cu digestia sau suferi de colita, esti predispus/a la fracturi pe fondul osteoporozei? Ai fost rahitic? Ai deficit de vitamina A si D? S-ar putea ca remediul tuturor acestor probleme sa fie Omega-3.

Uleiurile de peste bogate in acizi grasi Omega-3 sunt grasimi bune, care nu se depun, ci dau un plus de energie, vitalitate si vigoare, rezistenta la stres fizic si psihic, stabilizarea dispozitiei, o rezistenta crescuta la intemperii, in special la frig. Prin metabolizarea unui gram de grasime se obtin 9.2 calorii, cea mai mare cantitate de energie obtinuta prin arderea unui gram de hrana, de aceea consumul este mai crescut iarna, toamna, primavara. Totusi e de remarcat ca Omega3 stabilizeaza aritmiile chiar si vara, in perioadele foarte calde.

De asemenea, acizii grasi Omega-3 au un rol important in refacerea celulara, precum si efect antiviral, antibacterian, antiparazitar, anticanceros, regleaza tranzitul intestinal, au efect antiinflamator la nivelul articulatiilor, al tubului digestiv (colite, gastrite etc., actionand ca un pansament), dar si in intreg organismul, ameliorand chiar durerile menstruale.

Copiii care sunt supusi unui risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat tip I ar putea reduce acest risc consumand in mod regulat acizi grasi Omega-3, se afirma intr-un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Colorado. Mai mult, intr-un articol recent se arata ca acizii grasi Omega -3 reduc riscul aparitiei complicatiilor la diabetici si echilibreaza efectele diabetului. Omega-3 sunt recomandati si persoanelor supraponderale, bolnave de diabet, care urmeaza o cura de slabire, rezultatele fiind foarte bune in cazul in care, pe langa diabet, aceste persoane au si hipertensiune arteriala.

Un alt studiu, realizat de dr. Trevor Mori si colegii sai de la Universitatea Western Australia, arata ca alimentatia bogata in acizi grasi nesaturati de tipul Omega-3, Omega-6, Omega- 9 (in raport de 1:1) imbunatateste metabolismul glucozei si al insulinei la bolnavii de diabet.

De asemenea, in grasimi se dizolva vitaminele liposolubile, atat de necesare organismului, mentionand aici vitaminele A, D si E.

Pentru a intelege mai bine ce sunt acizii grasi Omega-3, trebuie sa stiti ca exista trei tipuri principale de astfel de acizi care se gasesc in produsele alimentare: acid alfa-linolenic (ALA), acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA), primul gasindu-se doar in plante.

Iata punctual, principalele beneficii ale acizilor grasi Omega-3 asupra organismului uman:

Rol antidepresiv. In 1995, o echipa de cercetatori a formulat ipoteza ca lipsa acidului gras Omega-3 poate juca un rol semnificativ in declansarea depresiei, a bolii maniaco-depresive si a starilor maniaco-depresive postnatale. Experimentele derulate in anii urmatori au demonstrat efectele de ameliorare sau chiar de vindecare in cazuri de depresie severa, anxietate sociala si frecvente tentative de sinucidere in urma consumului de ulei Omega-3 (prin componenta EPA – acidul eicosopentaenoic).
Rol de protectia cardiovasculara. S-a constatat ca acizii grasi Omega 3 sunt implicati in sinteza prostaglandinelor, implicate la randul lor in buna functionare cardiovasculara, reducerea nivelului de colesterol si al trigliceridelor, impiedicarea procesului de agregare trombocitara (asistand astfel la diminuarea risculului de arteroscleroza, hipertensiune arteriala si infarct de miocard), reducerea viscuozitatii sangelui, imbunatatirea conditiilor de circulatie sanguina, cresterea aportului de oxigen la nivelul tesuturilor – inclusiv la nivelul muschiului cardiac si al creierului.
Rol anticancerigen. Mecanismul de actiune al acizilor grasi Omega-3 se manifesta in primul rand la nivel celular. Este bine stiut faptul ca membrana celulara este alcatuita din acizi grasi si ea este cea care permite nutrientilor sa intre si sa hraneasca celula, iar deseurilor celulare sa se elimine. In momentul in care membrana celulara este alterata, procesul fiziologic de comunicare dintre celule este intrerupt si astfel apar formatiunile celulare maligne. Atunci cand membrana celulara contine acizi grasi Omega-3, acestia o protejeaza impotriva proceselor degenerative maligne si deci impotriva aparitiei aberatiilor celulare canceroase.
Rol in digestie si buna functionare a tractului gastro-intestinal. Acizii grasi Omega-3 joaca un rol important in producerea de prostaglandine cu rol important in buna functionare a sistemului digestiv si a proceselor gastro-intestinale.
Protejeaza sistemul respirator. In 1994, revista medicala „New England Journal of Medicine” a demonstrat ca fumatorii care consuma ulei de peste manifesta un risc de a se imbolnavi de boli cronice pulmonare mult mai mic. In cazul bronsitei, riscul este cu 33% mai mic la fumatorii care consuma regulat acizi grasi Omega-3, in timp ce riscul de emfizem pulmonar scade la acestia cu 66%.
Ameliorarea simptomelor psoriazisului. Cercetatorii japonezi au administrat Omega 3 pacientilor suferinzi de psoriazis, inregistrand ameliorari dupa doua-trei luni de tratament, aceste ameliorari evoluand pe toata durata tratamentului cu ulei de peste.
Rol benefic in poliartrita reumatoida, reumatism, osteoporoza, precum si pentru pacientii cu insuficienta renala, ciroza hepatica si tulburari de vedere.
Efect antiinflamator. Deoarece acizii grasi din uleiul de peste cresc sinteza de prostaglandine si prostacicline, acestia au si efecte antiinflamatoare, fiind recomandati in tratamentul inflamatiilor cronice, cum sunt afectiunile reumatismale. In plus, efectul antiinflamator nu prezinta si efectele secundare nocive ale ibuprofenului sau acidului acetilsalicilic.
Combate tulburarile de memorie. . Prin efectelele benefice la nivel cerebral poate interveni favorabil in procesul de recuperare/ameliorare din afectiuni precum dislexia, deficitul de atentie, maladia Alzheimer. Se mai poate recomanda si in unele boli ale sistemului nervos (cum ar fi scleroza in placi).
Protejeaza pielea.

Citeste si:  Atacul de panica - pericol real sau produsul angoaselor si dorintei?

Uleiul de peste constituie o sursa principala de Omega-3, avand un continut bogat de acizi EPA si DHA, cei mai eficienti acizi grasi Omega3, usor de asimilat si necesari copiilor in perioada de crestere. Alte surse la fel de valoroase sunt si soia, produsele din soia, nucile, uleiul de rapita si semintele de in. Acestea din urma sunt usor de integrat in dieta zilnica, ca gustare. Puteti macina semintele de in intr-o rasnita de cafea, pentru a obtine o prospetime maxima, si le puteti tine la frigider timp de 4 pana la 6 luni. Acestea pot fi amestecate cu cerealele pe care le consumati dimineata, cu miere sau pot fi puse in faina atunci cand vreti sa pregatiti o prajitura.

Citeste si:  Ce este dioxina?

Solutia pentru a beneficia din plin de beneficiile acizilor grasi Omega-3, de la Lysi:

Uleiurile de peste islandez Lysi sunt de o puritate deosebita, eficiente si generoase, cu un gust placut, testate traditional de peste 70 de ani; ele constituie o terapie traditionala de care au beneficiat si beneficiaza in proportie de masa popoarele nordice, in special, dar si toti cei preocupati de a dobandi si mentine o stare de sanatate durabila, naturala – copii, adulti si seniori.

Articol realizat de Dana Draghicescu, Saga Sanatate

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.