Ce sunt viciile de refractie si cum pot fi corectate?
EXCLUSIV! Material video comentat de la clinica OCULUS.

Viciile de refractie sunt afectiuni ale ochiului constand intr-un deficit al dioptrului ocular ce se manifesta prin scaderea acuitatii vizuale, corectabila prin dioptrii. Viciile de refractie sunt: miopia, hipermetropia si astigmatismul. Un capitol aparte il reprezinta presbiopia, care se manifesta tot printr-o scadere de vedere numai de aproape, corectabila prin ochelari, dar care nu e un viciu de refractie propriu-zis, ci este rezultatul scaderii puterii de acomodatie a cristalinului dupa varsta de 40 de ani.

Miopia este viciul de refractie in care imaginea unui obiect se proiecteaza in fata retinei, fie pentru ca ochiul „e prea lung”, adica are axul antero-posterior prea mare, fie pentru ca razele de curbura ale corneei sunt prea mici, determinand focalizarea razelor luminoase in fata retine. Astfel, miopul vede bine de aproape, dar vede slab la distanta.

Corectarea acestui defect se face prin purtarea de ochelari cu lentile de „minus” (lentila divergenta), care focalizeaza razele luminoase mai in spate, respectiv pe retina.

Hipermetropia este viciul de refractie in care imaginea unui obiect se proiecteaza in spatele retinei, fie pentru ca ochiul este „prea scurt”, adica are axul antero-posterior prea mic, fie pentru ca razele de curbura ale corneei sunt prea mari, determinand focalizarea razelor luminoase mai departe, respectiv in spatele retinei. Hipermetropul poate vedea bine la distanta (daca este sub varsta presbiopiei, respectiv, sub 40-45 de ani), dar vede cu greutate la aproape.

Citeste si:  Cum sa-i motivam pe copii sa-si faca temele cu interes?

Corectarea acestui defect se face prin purtarea de ochelari cu lentile de „plus” (lentila convergenta), care focalizeaza razele luminoase mai in fata, respectiv pe retina.

Astigmatismul este viciul de refractie in care corneea are raze de curbura si puteri dioptrice diferite pe fiecare ax.

Astigmatismul poate fi de „plus” sau de „minus” (astigmatism hipermetropic, respectiv miopic). Cand cornea are un ax miopic, de „minus” si un ax hipermetropic, de „plus”, e vorba de un astigmatism mixt.

Corectia astigmatismului se face cu ochelari cu lentile „cilindrice”, care corecteaza dioptria pe fiecare ax al ochiului.

Citeste si:  Masaj acvatic - o noua forma de relaxare

Dupa varsta de 40-45 de ani apare Presbiopia, un proces fiziologic de „imbatranire” a cristalinului, ducand la scaderea treptata pana la pierderea completa a acomodatiei, adica a capacitatii de a vedea de aproape.

De aceea, dupa aceasta varsta sunt necesari ochelari pentru lucrul de aproape (scris, citit, tricotat etc). Dioptria determinata de presbiopie creste treptat, la cativa ani cu +0,5 dioptrii, incepand de la 40-45 de ani, pana la 60-65 de ani, dupa care se stabilizeaza. De aceea, in acest interval de varsta, este necesara schimbarea ochelarilor pentru aproape la fiecare 4-5 ani.

Corectia presbiopiei se realizeaza, in mod clasic, cu ochelari de aproape; pentru pacienti care au dioptrii si la distanta si au ajuns la varsta presbita, se vor prescrie fie doua perechi de ochelari – pentru distanta si pentru aproape – fie o singura pereche, pentru ambele distante, cu lentile progresive.

Pentru pacientii care nu vor sa poarte nici ochelari, nici lentile de contact, exista varianta operatiei.

Citeste si:  Spasmofilia

Nu putem vorbi despre impunerea unei operatii, sau despre momentul cel mai potrivit cand aceasta trebuie realizata.

Asta datorita faptului ca operatia in viciile de refractie NU este obligatorie, ci optionala – pacientul se opereaza NU pentru ca sufera de o boala de care se poate trata numai prin operatie, CI pentru ca isi doreste acest lucru – din diverse motive, nu vrea sa poarte ochelari sau lentile de contact, iar fara acestea nu poate vedea bine sau suficient pentru a duce o viata normala.

Articol realizat de Dr. Ozana Moraru, Medic chirurg oftalmolog – Clinica Oculus, Bucuresti

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate de preventia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor oculare? Aflati raspunsul de la un specialist de talie mondiala!
Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!

CORECTAREA VICIILOR DE REFRACTIE PRIN OPERATIE: IMPLANTE REFRACTIVE

Urmareste cum se efectueaza operatia cu implant refractiv, intr-un material video dublat de explicatii oferite de Dr. Cristian Moraru – Centrul Oftalmologic Oculus!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.