fbpx

Ce trebuie sa stii despre mamografie?

Please select a featured image for your post

Desi unele subiecte, cum ar fi cancerul de san nu sunt chiar placute, ele nu trebuiesc evitate, ci dimpotriva orice femeie trebuie sa fie foarte bine informata referitor la cancerul de san si la metodele de prevenire sau diagnosticare a acestuia. Desi mamografia este destul de putin cunoscuta, consider ca este necesar sa ii cunoastem beneficiile si sa nu ne temem sa apelam la ea atunci cand simptomele indica probleme la nivelul sanilor.

Ce este mamografia si cine trebuie s-o faca? Asa cum bine banuiti, mamografia este un examen radiologic, care presupune scanarea sanilor cu raze X in vederea depistarii precoce a cancerului de san, mamografia este cu atat mai avantajoasa cu cat aparatul descopera tumorile care au chiar si 5 mm, astfel ca se poate interveni pentru indepartarea tumorii cancerigene inca din faza incipiente. In cazul examenului clinic, sau a palparii sanilor pe care ar trebui sa o facem fiecare dintre noi, este foarte dificil sa fie depistate tumori atat de mici, astfel ca depista tumorile cand depasesc marimea de 1cm si sunt mult mai periculoase.

Citeste si:  Nu ratati prima editie estivala a Salonului de Bunatati!
Mamografia este indicata femeilor de peste 35 de ani, iar in cazul femeilor ce au depasit deja 40 de ani, mamografia este indicata a se face anual, chiar si in scop preventiv, pentru ca dupa aceasta varsta, o data cu instalarea menopauzei si a schimbarilor hormonale din organism, pot aparea diverse tumori. Mamografia nu este indicate femeilor sub 35 de ani sau femeilor insarcinate, insa chiar si acestea trebuie sa-si faca lunar o auto-examinare, prin palparea sanilor. In ce consta mamografia? Intrucat mamografia este o analiza relativ noua in Romania, multe femei peste 40 de ani se tem sa faca aceasta analiza intrucat nu stiu la ce sa se astepte si le este teama de un eventual diagnostic nefavorabil. Nu trebuie insa sa va temeti, mamografia este o analiza neinvaziva si nedureroasa si consta in efectuarea unui examen cu aparatul radiologic, examen in cadrul caruia sunteti rugate sa comprimati sanii pe un suport special, astfel incat intreg tesutul mamar si eventualele anomalii sunt depistate cu usurinta. Daca ati facut o radiografie pulmonara, cele doua examene se aseamana foarte mult, deci nu are de ce sa va fie frica.

Citeste si:  Banda de alergat: utilizari in kinetoterapie vs. remodelare corporala

O data ce sanii sunt presati pe aparat, care poate denumirea de mamograf, medicul specialist vede intreaga structura interna a sanului si se fac doua analize ale fiecarui san in parte: imaginea craniocaudala, care prezinta sectoarele centrale si mediane ale sanului si imaginea mediolaterala care prezinta intregul san. Desi v-ar putea speria gandul ca va expuneti sanii la radiatii, trebuie sa stiti ca mamografele sunt foarte performante, cantitatea de radiatii este infima si nu prezinta nici un fel de risc pentru femei. Singurele care trebuie sa-si ia masuri de precautie sunt femeile insarcinate, care trebuie sa amane mamografia pana dupa nastere si alaptare.

Cum ne pregatim pentru mamografie? In afara de pregatirea psihica, pe care speram ca v-am facut-o noi, este bine sa luati anumite masuri cu cateva zile inainte de mamografie, pentru ca analiza sa fie cat mai concludenta. Eliminati cu cateva zile inainte bauturile ce contin cofeina (cafea, ceai negru, cola) dar si bauturile alcoolice, care fac sanii mai sensibili si astfel puteti simti o stare de disconfort in momentul presarii sanilor de mamograf. Este de asemenea important sa faceti mamografia in primele 10 zile ale ciclului menstrual, dar si sa evitati inainte de mamografie sa aplicati pe sani lotiuni, deodorate sau parfum, care pot altera calitatea analizei. Preferati o igiena bazata doar pe apa si sapun.

Un comentariu
  1. Un articol util si foarte explicit.
    Sunt programata saptamana aceasta pentru aceasta analiza si pregatirea psihica am facut-o cu d-voastra.
    Am 42 de ani si este prima analiza de acest gen.
    Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.