Ce trebuie sa stim despre lipoaspiratie?

Cunoscuta si sub numele de liposuctie, lipoaspiratia este o procedura de chirurgie estetica prin care grasimea in exces este indepartata din anumite zone ale corpului. Este important ca medicul sa evalueze corect starea de sanatate a pacientului. Exista mai multe tehnici de realizare a lipoaspiratiei, dar acestea au si anumite lucruri in comun.

In prima faza, medicul chirurg si pacientul ajung la un consens referitor la zonele care urmeaza a fi tratate, procedurile si riscurile implicate. Dupa marcarea pe corp a zonelor tratate, pacientul este anesteziat local. In general, grasimea este indepartata cu ajutorul unei canule speciale cuplate la un aspirator chirurgical. Printr-o mica incizie de 2-3mm, canula este introdusa in profunzime pentru a ajunge la stratul profund de grasime, acolo unde sparge grasimea si o elimina prin aspirare. Interventia dureaza in mediu 1-2 ore pentru fiecare zona vizata.

Citeste si:  Cauzele exceselor alimentare II

Lipoaspiratie poate fi folosita pentru indepartarea grasimilor de pe abdomen, solduri, coapse, fese, genunchi, brate, spate, dar si din zona gatului si a sanilor. Procedura de lipoaspiratie este determinata de mai multi factori: zona vizata, cantitatea de grasime care urmeaza a fi indepartata, greutatea pacientului, consistenta pielii si tonusul muscular, modul de distribuire a depozitelor de grasime, antecedentele medicale ale pacientului, oscilatiile de greutate in timp etc. Drept urmare, este bine ca procedura sa fie aleasa impreuna cu medicul.

Citeste si:  Sapunul obisnuit poate duce la infectarea tenului

In general, pacientii pot pleca acasa in aceeasi zi, dar in cazul in care a fost extras un strat important de grasime, este recomandata internarea pana in ziua urmatoare. Pentru a impiedica sangele sau alte fluide sa se acumuleze in zona aspirata, se aplica un pansament special care trebuie purtat doua saptamani dupa interventie. Efortul fizic este interzis timp de 2-4 saptamani. In plus, este important sa se tina seama de toate recomandarile facute de medic.

Citeste si:  Nimic nu este intamplator: Hormonii decid de cine ne indragostim

Atata timp cat pacientii au fost atent selectati, liposelectia este in mod normal sigura. Totusi, ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista si o serie de riscuri si complicatii legate de lipoaspiratie. Cele mai frecvente sunt reactiile alergice, infectii sau traume ale pielii.

Sursa: Sanatatea Press Group, cu sprijinul Dr. Cristian Nitescu


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.