fbpx

Cea mai mare problema a pacientilor cu Parkinson din Romania ramane lipsa unui Registru National

Please select a featured image for your post

In Romania sunt diagnosticate peste 72.000 de persoane, dar cifra este subevaluata din cauza ratei scazute de diagnostic. Lipsa unui test clinic concludent si reticenta pacientilor de a se prezenta la consult fac ca boala Parkinson sa fie diagnosticata tarziu. Cea mai importanta problema a pacientilor cu Parkinson din Romania ramane lipsa unui Registru National pe baza caruia s-ar putea face evaluari si s-ar putea lua decizii privitoare la aducerea in Romania a unor medicamente care acum nu exista – aceasta este una dintre concluziile trase in cadrul manifestarilor organizate anul acesta in Romania cu prilejul Zilei Internationale a bolii Parkinson.

Tratamentul trebuie sa fie precoce pentru ca inceput cat mai repede amelioreaza calitatea vietii bolnavului. Cu toate acestea, diagnosticul precoce ramane un deziderat in Romania anului 2011. Chiar si in tarile cu o educatie sanitara solida diagnosticarea se face la 13-15 luni de la debutul bolii. Japonezii sunt singurii diagnosticati la mai putin de un an de la debutul bolii.

Citeste si:  Creme contra petelor de pe fata

Despre boala Parkinson

Parkinson este o boala neurologica, care survine in urma distrugerii lente si progresive a neuronilor, ceea ce poate afecta in mod dramatic abilitatile de a merge, de a vorbi, de a scrie si de a inghiti. Este predominant caracterizata de probleme ce tin de miscarea corpului, cunoscute ca „simptome motorii”, cele mai usor de identificat fiind tremorul, rigiditate musculara, instabilitate posturala. Alte dificultati care nu tin de miscare pot aparea, cum ar fi durerea, tulburari de somn si depresia, cunoscute ca „simptome non-motorii”.

Miscarile umane sunt controlate de celule nervoase din creier. Pentru a dicta o miscare, celulele isi transmit mesaje reciproc si catre restul corpului, folosind neurotranmitatori. In Parkinson, aceste mesaje sunt intrerupte si nu sunt transmise lin catre muschi, rezultatul fiind reprezentat de dificultati in controlarea miscarii.

Citeste si:  Factori declansatori ai migrenelor: cum sa-i evitam?

Mesajele nu reusesc sa fie transmise asa cum trebuie din cauza lipsei dopaminei – unul dintre neutrotransmitatorii implicati in controlarea miscarii. La bolnavii de Parkinson, intre 70-80% dintre celulele producatoare de dopamina au murit. Toate acestea se intampla intr-o mica sectiune din creier care se numeste substantia nigra. Asadar, daca dopamina este insuficienta, celulele nervoase nu functioneaya normal si sunt incapabile sa transmita mai departe mesajele, rezultand simptomele din Parkinson.

Desi dopamina este principalul neurotransmitator afectat, apar si alte anormalitati. Aceasta este una din explicatii prin care simpla inlocuire sau suplimentare a dopaminei nu atinge succesul scontat, deoarece anornalitatile si din alti neurotransmitatori pot explica de ce exista atatea simptome non-motorii in Parkinson. De asemenea, cauza pierderii celulelor care produc dopamina nu este clara. Se crede ca ar exista mai multi factori responsabili, iar ultimele cercetari includ cauze precum imbatranirea, factori genetici si de mediu, virusuri. Inca ramane neclar si faptul de ce unii oameni dezvolta Parkinson si unii nu.

Citeste si:  Operatie prin ombilic realizata de Dr. Giovanni Dapri la Delta Hospital

Este important ca societatea sa fie informata despre maladia Parkinson, ce efecte secundare sunt determinate de medicatie, ce inseamna efectiv sa traiesti cu o afectiune neurologica cronica si sa inteleaga nivelul impactul social si celui economic aflate in permanenta crestere. Conform unui studiu EuroPa, la nivel european, costul social anual generat de un bolnav de Parkinson oscileaza intre 5.240 euro si 19.620 euro.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.