Ceapa rosie ajuta la reducerea colesterolului

Desi deseori surclasata in preferintele noastre de varietatea alba, umila ceapa rosie pare a detine secretul prevenirii bolilor de inima, potrivit unui nou studiu realizat de oamenii de stiinta din Hong Kong. Acestia au descoperit ca leguma – intrebuintata cu precadere in bucataria mediteraneana si cea asiatica – ajuta la reducerea colesterolului „rau”, care poate duce la probleme de sanatate grave, cum sunt infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Citeste si:  Rezultate pozitive in studiile de faza III pentru Lixisenatide, in monoterapie in diabet

Studiul realizat in Hong Kong a fost derulat pe cobai, care, timp de opt saptamani, au fost trecuti pe o dieta bogata in colesterol si au fost hraniti suplimentar cu ceapa rosie cruda. Rezultatele au aratat ca, dupa cele opt saptamani, nivelul colesterolului LDL sau „rau” a scazut in medie cu 20%. In acelasi timp, nivelul colesterolului HDL – considerat benefic pentru organism – nu a fost alterat.

„In ciuda cercetarilor vaste asupra cepei, putin se cunoaste despre felul in care consumul de ceapa interactioneaza cu genele si proteinele umane implicate in metabolismul colesterolului. Acest studiu a urmarit sa identifice particularitatile interactiunii dintre ceapa rosie si enzime, in incercarea de a explora mecanismul care controleaza nivelul colesterolului. Rezultatele vin sa sprijine teoria conform careia consumul regulat de ceapa rosie reduce riscul de boli coronariene”, explica dr. Zhen Yu Chen, de la Universitatea Chineza din Hong Kong.

Citeste si:  Medicament pentru pacientii cu transplant de cornee

Beneficiile consumului de ceapa includ, de asemenea, prevenirea unor forme de cancer, a bolilor cardiace, a tusei si a racelilor obsinuite. Spre exemplu, in tarile unde consumul de ceapa este mai mare, se inregistreaza o incidenta mai scazuta a cancerului: in China, unde populatia consuma cele mai mari cantitati de ceapa si usturoi din lume, riscul de a dezvolta cancer de stomac este cu 40% mai redus decat media mondiala.

Citeste si:  Initierea Lantus® (insulina glargina) dupa metformin a determinat un control glicemic superior in comparatie cu sitagliptina in diabetul zaharat de tip 2

Sursa: dailymail.co.uk


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.