fbpx

Cele mai frecvente 5 boli de piele

1. Negii. Majoritatea oamenilor s-au luptat, la un moment dat, cu negii. De obicei, acestia apar la persoanele de pana in 20 de ani, cel mai adesea afectand pielea de pe maini si picioare. Cele aparute in zona talpii se numesc veruci. O alta zona predispusa la „contaminare” este cea genitala. Cauza acestei boli de piele este infectarea cu virusul papiloma uman (HPV), transmisibil la nivelul pielii prin contact cu persoana infectata, de pe prosoape sau de pe vasul de toaleta.
De obicei, negii se vindeca de la sine, insa nu vor disparea mai devreme de unu-doi ani. Aceasta boala a pielii poate fi, insa, tratata prin aplicarea de creme si geluri speciale, prin crioterapie (inghetarea negilor), prin terapie cu laser sau printr-o procedura chirurgicala minim-invaziva. Chiar daca pare o problema neimportanta, un neg zgariat sau tratat necorespunzator poate genera dureri cumplite.

2. Impetigo. Apare cel mai frecvent la copii si bebelusi, insa, in final, oricine poate suferi de aceasta boala a pielii banala . Se manifesta prin aparitia unor vezicule rosii care, atunci cand se sparg, secreta un lichid galben, lasand la urma petice de piele inflamate, acoperite de o crusta maronie. Boala se raspandeste prin infectie bacteriala a tesuturilor ranite sau iritate in urma unei eczeme, de pilda. Este extrem de cotagioasa, motiv pentru care se recomanda aplicarea imediata a tratamentului antibiotic. In general, simptomele dispar dupa doar 24 de ore de la inceperea medicatiei.

Citeste si:  Lipoabsorbtia

foto

3. Psoriazis. Cea mai celebra boala a pielii se declanseaza, in general, intre 11 si 45 de ani, se transmite genetic si nu este contagioasa. Se banuieste ca 2% din populatia alba ar suferi de aceasta afectiune. Psoriazisul dezvolta petice rosii, de consistenta poroasa, cu aspect lucios, ce provoaca mancarimi si usturimi. Acestea pot aparea oriunde, insa cu precadere pe coate, genunchi si zona lombara. Cauzele declansarii bolii sunt complicatte, reprezentand un mix de reactii autoimune, alergii si factori genetici favorizanti. Simptomele acestei boli de piele sunt agravate de consumul de alcool, de fumat si de administrarea de antiinflamatoare (mai ales ibuprofen) si betablocante.
In psoriazis, tratamentul consta din aplicarea unor creme cu corticoizi, cu vitaminele A si D si din expunerea la raze ultraviolete. Cand aceste proceduri se dovedesc insuficiente, medicul va recomanda tratamentul medicamentos.

foto

4. Pecinginea. Este mai frecventa in cazul copiilor, insa afecteaza adesea si adultii, putand aparea pe scalp, in zona inghinala, in jurul degetelor si al unghiilor, pe barbie etc. Aceasta boala a pielii este generata de mai multe infectii fungice succesive dispuse circular, cu dimensiuni cuprinse intre cativa milimetri si cativa centimetri. Sporii ciupercii patrund in piele printr-o rana sau iritatie. Tratamentul este simplu: ungerea frecventa a zonelor afectate cu creme si pudre antifungice.

foto

5. Vitiligo. Una dintre cele mai frecvente boli ale pielii, vitiligo, afecteaza pana la 1% din populatia globala. Se poate declansa la orice varsta, insa, in general, momentul de start este candva inainte de 20 de ani. Este raspandita atat in randul femeilor, cat si al barbatilor, indiferent de culoarea pielii acestora. Aceasta boala a pielii se manifesta prin aparitia unor pete albe, mai ales pe zone expuse la soare (fata si maini). Atunci cand apare pe scalp, duce la albirea parului in regiunea respectiva. Vitiligo nu este o afectiune transmisibila, fiind provocata de disparitia melanocitelor, celulele responsabile de culoarea pielii. Vitiligo nu este o afectiune transmisibila, fiind provocata de disparitia melanocitelor, celulele responsabile de culoarea pielii. Distrugerea acestora poate fi cauzata de slabirea sistemului imunitar, care incepe sa lupte impotriva melanocitelor, sau de anumite agresiuni suferite la nivelul pielii (arsuri chimice sau solare, de exemplu). Tratamentul, bazat pe creme cu corticoizi si pe expunerea la raze ultraviolte, este incet si, din pacate, adesea nu da rezultate.

Citeste si:  Beneficiile vitaminei D asupra organismului

foto

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.