Cele mai frecvente noua tipuri de cancer si ratele de supravietuire

Dintre cele mai frecvente noua tipuri de cancer, cea mai ridicata rata de supravietuire se inregistreaza la pacientii cu cancer de piele (sau melanom), se arata intr-un nou studiu, aparut recent in jurnalul Analele de Oncologie. La studiu au participat circa 57.000 de pacienti, provenind din opt regiuni spaniole.

Cele mai ridicate rate de supravietuire la pacientii diagnosticati cu tipurile de cancer studiate (cancer mamar, pulmonar, de colon, rectal, de prostata, ovarian, testicular, de piele si limfomul Hodgkin) s-au observat pana acum in Finlanda, Suedia, Norvegia si Islanda, in timp ce, la polul opus, se pozitioneaza Republica Ceha, Polonia si Slovenia.

„In trecut cancerul era considerat o boala fatala. Cu toatea acestea, in prezent am ajuns sa recunoastem boala drept una curabila. Dovada sunt rezultatele studiului, care indica faptul ca din patru pacienti (cu exceptia cancerului pulmonar), mai mult de trei supravietuiesc bolii”, a afirmat Maria Dolores Chirlaque, autoarea principala a studiului si cercetator al Serviciul Epidemiologic din cadrul Departamentului de Sanatatea si Alimentatie din Murcia.

Citeste si:  Ai dintii sensibili? Ce sa faci pentru a avea o rutina de ingrijire corecta

Cancerul de san, cea mai frecventa forma de cancer in randul femeilor, prezinta o rata de supravietuire ridicata: 83% dintre paciente au o speranta de viata mai lunga de cinci ani.

La randul sau, cancerul pulmonar este una dintre cele mai agresive tumori, avand o rata de supravietuire foarte scazuta, cu doar 10% dintre pacientii diagnosticati cu neoplasm malign traind mai mult de cinci ani.

Citeste si:  Sanatate trasa prin inel

Cancerul colorectal – afectand colonul sau rectul – prezinta o rata de supravietuire de 50-55% in primii cinci ani de la diagnosticare, ceea ce inseamna ca jumatate dintre pacienti scapa de aceasta forma de cancer.

Prognoza pentru cancerul de prostata, astazi cea mai frecventa forma de cancer la barbati, este din ce in ce mai favorabila, cu o rata de supravietuire globala de 76%. La adultii tineri, sansele de a invinge boala sunt chiar mai mari.

Rata de supravietuire in cazul cancerului ovarian variaza, de asemenea, in functie de varsta: in timp ce 70% dintre femeile cu varsta intre 15 si 44 de ani supravietuiesc bolii, doar 19% dintre femeile de peste 74 de ani pot fi tratate cu succes.

Citeste si:  Peste 50.000 de romani sunt raciti

Cancerul testicular, o tumoare maligna rara care afecteaza cu precadere barbatii de varsta mijlocie, prezinta cea mai imbucuratoare prognoza, cu 95% dintre pacienti supravietuind mai mult de cinci ani de la diagnosticare.

Cancerul de piele sau melanomul are cele mai ridicate rate de supravietuire, variind de la 85% la peste 90%, in unele tari europene.

Succesul tratamentului la pacientii cu limfom Hodgkin este influentat in mare masura de varsta acestora: peste 92% dintre pacientii tineri supravietuiesc bolii, in timp ce doar aproape 50% dintre varstnici ies victoriosi din lupta cu boala.

Sursa: Annals of Oncology


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.