fbpx

Cercetatorii identifica noi metode de tratament pentru problemele de vaz

Prin testarea recuperarii vizuale a pacientilor care fusesera orbi, cercetatorii de la fundatia Sinha (New Delhi) au descoperit ca subiectii prezentau o abilitate foarte limitata de a distinge obiectele de contextul lor, de a identifica obiectele suprapuse sau chiar de a reconstrui vizual un obiect in ansamblul sau. Starea pacientilor s-a imbunatatit in timp, noul studiu sugerand ca informatia dinamica, adica datele care ne sunt furnizate de miscarea obiectelor, este esentiala pentru a invata creierul sa distinga obiectele de decorul in care acestea se afla (o functie care poarta denumirea de integrare vizuala).

Citeste si:  Copilul tau e prea agitat?

Dupa ce trei pacienti, cu varste intre 7 si 29 de ani, si-au redobandit capacitatea de a vedea, li s-a cerut sa identifice o serie de forme care apareau pe monitorul unui computer. Pacientii au inregistrat rezultate slabe atunci cand obiectele erau statice, insa atunci cand formele prezentate se aflau in miscare, rezultatele s-au imbunatati cu aproape 75%. Pe durata evaluarilor, care au durat 18 luni dupa tratamentul initial, performantele pacientilor la identificarea obiectelor statice au crescut gradual, ajungand in final sa fie aproape de cele normale.

Citeste si:  Decoratiunile vechi pentru Craciun, daunatoare organismului

Neuro-cercetatorii implicati in studiu au fost sceptici in ceea ce priveste tratarea pacientilor varstnici, de vreme ce teoriile conventionale sustin ca creierul uman nu mai poate fi “invatat” sa vada dupa varsta de 5 – 6 ani, insa rezultatele vin sa sprijine ideea ca orbirea poate fi vindecata si la copiii mai mari sau adulti. Cercetarea a oferit, de asemenea, informatii importante privind modul in care se poate actiona asupa sistemului vizual uman, diagnostigarea tulburarilor de vaz, elaborarea procedurilor de tratament si crearea unui computer care poate vedea.

Citeste si:  Creierul femeilor e afectat mai repede de consumul de alcool decat cel al barbatilor

Proiectul Prakash, derulat de fundatia Sihna, a inceput in 2004 pentru a trata copiii orbi din India si a strange fonduri pentru sprijinirea lor. In india, rata de orbire infantila este de trei ori mai mare decat in larile vestice.

Sursa: Institutul Tehnologic din Massachusetts

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.