Chestionarul CAT: instrument ce imbunatateste evaluarea bolnavilor de BPOC

GlaxoSmithKline (GSK) Romania vine in intampinarea celor peste 1 milion de romani afectati de bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC) si pune la dispozitia medicilor, incepand cu acest an, un instrument eficient si simplu, care imbunatateste evaluarea starii de sanatate a tuturor pacientilor diagnosticati cu BPOC si eficientizeaza timpul dedicat controlului medical.

CAT (COPD Assessment Test – Chestionar de BPOC) este un chestionar elaborat in urma unui proces stiintific riguros, de catre un grup de experti internationali cu competenta in elaborarea chestionarelor destinate pacientilor. Grupul format la initiativa si cu sprijinul GlaxoSmithKline a inclus specialisti din arii diferite: pneumologi, medici de familie dar si asociatii de pacienti.

Pe scurt, CAT este un chestionar care trebuie completat de catre pacient si interpretat de medic, fiind folosit la toate controalele ulterioare. Chestionarul contine un numar redus de intrebari, formulate simplu, pe intelesul tuturor pacientilor si acopera o mare varietate de elemente cheie ce au impact asupra calitatii vietii pacientilor cu BPOC.
In plus, CAT eficientizeaza timpul dedicat controlului medical, deoarece doctorul poate evalua starea pacientului plecand de la raspunsurile aflate pe chestionar. La vizitele ulterioare, medicul poate compara raspunsurile aflate pe chestionare, ceea ce reduce chiar mai mult timpul dedicat evaluarii bolii.

Citeste si:  Uniunea Europeana sustine cercetarea daneza in domeniul celulelor stem

In 17 noiembrie marcam Ziua Mondiala a BPOC si este un moment prielnic pentru a readuce in atentia populatiei aceasta afectiune, de care sufera peste 1 milion de persoane in Romania, conform datelor Societatii Romane de Pneumologie. Pentru a avea o intelegere comuna asupra aspectelor BPOC si pentru a putea realiza un management eficient al acestei boli, clinicienii si pacientii ar trebui sa utilizeze acelasi limbaj, legatura pe care chestionarul CAT reuseste sa o realizeze.

Citeste si:  Contraceptivele reduc riscul de aparitie a cancerului la varsta de 50 - 60 de ani

„Pornind de la aceasta nevoie, am dezvoltat un instrument care sa contribuie la imbunatatirea comunicarii dintre medic si pacient. Noul instrument CAT construieste un cadru propice pentru inceperea unei discutii eficiente intre medic si pacient, in asa fel incat acestia sa aiba o intelegere comuna si o evaluare cat mai obiectiva a impactului bolii asupra calitatii vietii pacientilor. Medicul poate identifica astfel acele aspect ale bolii care necesita investigatii suplimentare”, explica Prof. Dr. Paul Jones, dezvoltatorul chestionarului CAT.

Citeste si:  Infectiile urinare

Chestionarul CAT si spirometria sunt parametri complementari de evaluare care pot fi folositi in asociere in evaluarea clinica a pacientului cu BPOC, pentru a asigura managementul optim al acestei boli si pentru a creste calitatea vietii pacientilor.

BPOC este o boala pulmonara frecventa, care blocheaza caile aeriene si impiedica respiratia. De regula, BPOC este cauzata de fumat, de expunerea la poluanti sau la praf in exces. Simptomele de BPOC includ tusea, expectoratia si sufocarea. BPOC poate fi tratata, prin incetinirea distrugerilor la nivelul plamanilor bolnavilor. De asemenea, BPOC poate fi prevenita, prin renuntarea la fumat.

Prin amabilitatea GlaxoSmithKline (GSK) Romania, chestionarul CAT poate fi descarcat aici.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.