Chirurgie laparoscopica vs. chirurgie clasica – ARCE Congres 2009

Minim invazivitatea si procesul de tehnologizare mult imbunatatit, dar si gradul de uzura mai redus al chirurgului, vin sa recomande astazi chirurgia laparoscopica in fata celei clasice, afirma Prof. Dr. Irinel Popescu, Presedinte de Onoare al ARCE, cu prilejul conferintei de presa programata ieri (11 noiembrie) in deschiderea Congresului ARCE.

Recuperarea rapida a pacientului, sechelele si complicatiile la distanta mult reduse, reintegrarea socio-profesionala facila constituie principalele avantaje ale noilor tendinte in chirurgie. In egala masura, posibilitatea de a impleti, in sala de operatii, chirurgia, anestezia, radiologia, apelul la distanta etc. reprezinta un beneficiu atat pentru medicul care poate apela la acest proces tehnologic, cat si pentru pacient.

In ceea ce priveste ponderea in care in medicina de astazi se face apel la noile tehnologii versus interventiile clasice, „fiecare specialitate imparte aproape in egalitate – 40-50% – clasicul cu modernul”, afirma Prof. Dr. Irinel Popescu, amintind ca interventiile inutile au fost reduse cu 6% gratie oportunitatilor de diagnostic oferite de laparoscop.

Citeste si:  Examenul de bacalaureat al adolescentului

Chirurgia laparoscopica este, in special, utila acolo unde abordul pentru patologia obisnuita nu necesita o deschidere a cavitatii abdominale, aceasta fiind inlocuita cu o incizie de doar 1 cm. Cu toate acestea, afectiunile si organul afectat sunt cele care dicteaza specialistului tipul de interventie pentru care trebuie sa opteze. Spre exemplu, in chirurgia oncologica, chirurgul este dependent de stadialitate – in tara noastra, manifestandu-se tendinta „de a merge la medic pentru diagnosticare in stadii complicate, cand este necesara interventia clasica”, explica Prof. Dr. Irinel Popescu. Pe de alta parte, colecistectomia este o interventie care se realizeaza, la momentul actual, exclusiv prin tehnologii moderne, in timp ce transplantul de ficat ramane in continuare in sfera interventiilor clasice.

Citeste si:  Ce este permis si ce nu in sarcina

Chirurgia robotica, un domeniu nou in Romania, dar care capata de la an la an mai mult teren, prezinta o serie de avantaje – cum sunt rigorile dintre robot si pacient, precizia sporita, caracterul static al interventiei – fiind recomandata in special pentru interventii „in spatiile inguste ale corpului, cu o mare densitate de elemente anatomice”, afirma Prof. Dr. Mircea Beuran, oferind exemplul zonei pelviane si a hiatusului esofagian, precum si al afectiunilor urologice. De altfel, „robotica aduce un plus de siguranta in chirurgia rectului si a colului uterin”, completeaza Prof. Dr. Irinel Popescu.

Citeste si:  Exercitii pentru ... atitudine

„Emblema chirurgiei nu mai este chirurgul cu bisturiul in mana, ci ecranul video”, este dezideratul de la care a pornit editia din acest an a Congresului ARCE, care urmareste ca „infuzia stiintifica sa stabileasca unde se gaseste Romania pe harta chirurgiei endoscopice, laparoscopice si robotice”, potrivit declaratiei date de Prof. Dr. Mircea Beurean, Presedinte Congres ARCE 2009.

In plus, „cu ocazia acestui Congres se vor stabili directiile viitoare ale dezvoltarii chirurgiei laparoscopice din tara noastra, se vor alege comitete de lucru privind relatiile internationale, educatia, cercetarea si publicatiile, registrul national de chirurgie laparoscopica, website si comunicare”, declara Prof. Dr. Eugen Tarcoveanu, Presedinte ARCE.

Pentru mai multe informatii privind programul Congresului, accesati www.arcecongres.ro.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.