Ciorapii medicinali compresivi amelioreaza apneea de somn

Purtarea ciorapilor medicinali compresivi amelioreaza apneea de somn la pacientii cu insuficienta venoasa cronica, spun cercetatorii francezi. Ciorapii medicinali compresivi scad acumularea de fluid in membrele inferioare, pe timpul zilei, ceea ce il impiedica sa ajunga in gat, pe timpul noptii, reducand astfel cu peste o treime numarul de episoade de apnee si hipopnee.

Citeste si:  Ziua Internationala a Rinichiului. Protejeaza-ti rinichii!

Insuficienta venoasa cronica apare atunci cand venele nu pot pompa suficient sange dezoxigenat inapoi catre inima. Conditia medicala afecteaza indeosebi picioarele. La persoanele active, acumularea de fluid in picioare este contracarata de contractiile muschilor. Cu toate acestea, statul pe scaun pentru perioade lungi de timp poate impiedica acest proces, iar fluidul acumulat in picioare este transportat catre tesuturile gatului, pe timpul noptii. Cresterea in volum a tesutului creste totodata numarul de episoade apneice si hipopneice.

Citeste si:  Afla cum poti scapa de stres!

In urma cercetarilor, oamenii de stiinta au descoperit ca purtarea ciorapilor medicinali compresivi, pe timpul zilei, reduce acumularea de fluid de la nivelul membrelor inferioare, ceea ce face ca mai putin fluid sa poate fi transportat catre gat, unde ar produce efecte suparatoare pe timpul noptii. In medie, s-a observat o scadere cu 62% a cantitatii de fluid ajunsa in tesutul gatului pe timpul noptii, si cu 36% mai putine episoade de apnee si hipopnee per ora de somn.

Citeste si:  Gripa - o problema de sanatate publica

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.