Combinatia de alcool si bauturi energizante, mai periculoasa decat alcoolul consumat simplu

Obiceiul de a consuma bauturi alcoolice in combinatie cu bauturi energizante este din ce in ce mai popular, cu precadere in randul tinerilor. Cu toatea acestea, un prim studiu de acest fel releva faptul ca aceasta combinatie duce la intensificarea senzatiilor euforice si a comportamentului impulsiv, ceea ce contribuie la cresterea riscurilor asociate consumului.

„Tinerii consuma alcool acum intr-o maniera diferita decat in trecut. In vreme ce consumul unei combinatii de bautura energizanta si bautura alcoolica este considerat periculos, datele stiintifice sunt destul de limitate. De fapt, majoritatea dovezilor provin din studii epidemiologice, care raporteaza un risc sporit de accidente asociat acestei combinatii. Studiul nostru a fost menit sa demonstreze ca o combinatie de energizant si alcool este distincta din punct de vedere farmacologic de alcoolul consumat simplu si ca sporeste riscurile asociate consumului”, a explicat dr. Amelia M. Arria, coordonatoarea studiului.

Citeste si:  Ingrijirea parului celor mici

La studiu au participat 56 de tineri – 28 de barbati si 28 de femei, cu varste intre 21 si 33 de ani, care au fost impartiti in patru grupuri distincte, fiecare primind o bautura in care raportul alcool-energizant era diferit. Comportamentul participantilor a fost evaluat printr-o metoda care urmareste rapiditatea in realizarea unei sarcini si masura in care actiunile sunt incetinite dupa consum. In plus, senzatiile participantilor au fost monitorizate, cu accent pe senzatia de stimulare, de imobilitate, de incetinire a reactiilor si nivelul de intoxicare.

Citeste si:  Mediafax: Dieta mediteraneana previne astmul si alergiile

„Am descoperit ca bauturile energizante modifica reactia la alcool pe care consumatorul o experimenteaza, comparativ cu cineva care a consumat doar alcool”, au explicat autorii. „O persoana care a consumat alcool, cu sau fara energizant, actioneaza mai impulsiv comparativ cu cineva care nu a baut deloc. Cu toate acestea, cei care au consumat combinatia de energizant si alcool se simt mai stimulati decat cei care consuma doar alcool. Prin urmare, consumul de aceasta combinatie creaza un scenariu riscant pentru consumator, care prezinta un nivel ridicat de stimulare si impulsivitate, dar si o alterare a perceptiei asupra nivelului in care functiile sale sunt incetinite”.

Citeste si:  Mentinerea echilibrului poate fi imbunatatita prin exercitii

Rezultatele acestui studiu constituie primele dovezi concrete de laborator care sustin faptul ca o combinatie de energizant si alcool este mai periculoasa decat alcoolul consumat simplu, prin modificarea perceptiei asupra gradului in care functiile sunt incetinite in urma consumului si a cresterii impulsivitatii consumatorului.

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.