fbpx

Comisia Europeana a publicat doua liste noi cu aditivii alimentari autorizati

Comisia Europeana a adoptat luni doua regulamente care instituie doua liste noi cu aditivi autorizati – din produsele alimentare si, respectiv, din ingredientele alimentare – care le vor permite consumatorilor sa ii identifice mai usor.

Astfel, prima lista se refera la aditivii din produsele alimentare si va intra in vigoare in iunie 2013 (aceasta perioada de gratie pentru aplicare a fost considerata necesara pentru a permite industriei alimentare a Uniunii sa se adapteze la noile norme). Aceasta lista, care este, de asemenea, disponibila intr-o baza de date online, va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar si autoritatilor de control sa identifice cu usurinta aditivii care sunt autorizati intr-un anumit produs alimentar, se arata intr-un comunicat al CE.

Cea de-a doua lista priveste aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive si se va aplica dupa 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al UE.

Ziua de astazi reprezinta un moment important in eforturile noastre de consolidare a sigurantei alimentare in Uniunea Europeana, a declarat, citat intr-un comunicat, John Dalli, comisarul pentru sanatate si consumatori. Adoptarea a doua regulamente privind aditivii va spori capacitatea de decizie a cetatenilor si, deopotriva, a industriei, deoarece vor face ca tuturor celor interesati sa le fie mai usor sa stie exact care sunt aditivii autorizati in produsele alimentare, a adaugat el.

Utilizarile autorizate ale aditivilor sunt, de acum inainte, enumerate in functie de categoria de produse alimentare la care pot fi adaugati. Comisia considera ca aceasta este o imbunatatire importanta in comparatie cu vechile liste care erau dispersate in mai multe anexe la trei directive diferite.

Noua lista face sa fie foarte clar, de exemplu, ca la unele categorii de alimente sunt autorizati foarte putini aditivi sau chiar sunt complet interzisi. Asa se intampla, de exemplu, in cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor fainoase, al painii simple, al mierii, al apei si al sucului de fructe.

Citeste si:  Curs de perfectionare in terapia medico-chirurgicala de urgenta a arsurilor pentru copii de varsta mica

In alte categorii, de regula cele privind produse alimentare cu grad inalt de prelucrare – precum, de exemplu, dulciurile, snacks-urile, sosurile si bauturile aromatizate – se autorizeaza un numar mare de aditivi.

In plus, lista de aditivi care pot fi adaugati la alti aditivi, enzime, arome si substante nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente sa ramana limitata.

Pe langa instituirea celor doua liste, noua legislatie prevede, de asemenea conditii bine determinate in care se pot adauga aditivi la alimente, o impartire a alimentelor in categorii cu aditivii enumerati intr-o maniera clara, in functie de categoriile de alimente la care pot fi adaugati, un program pentru deplina reevaluare a sigurantei tuturor aditivilor autorizati si orientari si instructiuni clare pentru solicitantii de noi utilizari de aditivi alimentari.

In martie 2010, Comisia a adoptat un program pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autorizati. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) trebuie sa reevalueze toti aditivii pana in 2020. Stabilirea prioritatilor de reevaluare se face pe baza datei la care un aditiv alimentar a fost evaluat ultima data, a disponibilitatii unor noi informatii stiintifice, a gradului de utilizare a unui aditiv alimentar si a expunerii oamenilor la acesta.

Citeste si:  Cum sa ne pastram sanatatea prin terapii complementare

Colorantii alimentari sunt primii pe lista de prioritati. Saptesprezece coloranti au fost deja reevaluati. Pentru trei dintre acestia, Comisia a propus deja niveluri de utilizare revizuite, avand in vedere ca EFSA considera ca expunerea la aditivii respectivi poate fi prea mare pentru anumite grupuri de consumatori.

Datorita unor noi informatii stiintifice, se acorda prioritate mai mare indulcitorului aspartam, care va fi reevaluat pana in septembrie 2012.

In martie 2011, Comisia a adoptat o masura prin care se precizeaza datele necesare pentru autorizarea unei noi utilizari pentru un aditiv. Acestea includ datele toxicologice pentru evaluarea riscurilor si informatii care sa demonstreze ca utilizarea aditivului este justificata din punct de vedere tehnologic, poate prezenta beneficii pentru consumator si nu va induce in eroare.

Sursa: Agerpres.

2 Comentarii

Lasă un răspuns la andreea S. Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.