Comunicarea eficienta cu tatal poate tine adolescentii departe de fumat

Cum putem convinge un adolescent sa nu se apuce de fumat? Potrivit unui studiu recent publicat, comunicarea cu tatal, pe subiecte „care conteaza”, este cel mai puternic factor de prevenire a fumatului in randul tinerilor.

Studiul a fost realizat de catre dr. James White, de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Cardiff, pe un esantion de 3.500 de tineri, cu varsta cuprinsa intre 11 si 15 ani. Studiul s-a derulat pe durata a trei ani si s-a bazat pe aplicarea de chestionare si analizarea datelor astfel obtinute.

Citeste si:  Sonoelastografia - cea mai sigura metoda de prevenire a cancerului mamar

„Rezultatele studiului sugereaza ca este necesar un mai mare grad de constientizare a impactului pe care parintii si, in special, tatii il au asupra alegerilor pe care le fac adolescentii in ceea ce priveste fumatul. Tatii ar trebui sa fie incurajati si sprijiniti sa imbunatateasca frecventa si calitatea discutiilor pe care le poarta cu copiii lor, in timpul adolescentei”, explica White, adaugand ca efectele pe care relatia parinti-adolescent le are asupra dezvoltarii tanarului este inca un subiect putin cunoscut.

Citeste si:  Cardioke - ultima noutate in fitness

In studiu au fost inclusi doar tineri care nu fumasera niciodata pana la momentul demararii acestuia. Pe langa acest obicei, copiii au fost intrebari si despre frecventa cu care comunica cu parintii, certurile cu membrii familiei si frecventa cu care servesc masa impreuna cu familia. Frecventa certurilor si mesele in familie s-au dovedit a nu influenta semnificativ decizia adolescentului de a se apuca de fumat.

Citeste si:  Exercitiul fizic si sexul, esentiale pentru regenerarea celulelor cerebrale

Dupa trei ani, raspunsurile tinerilor care erau in continuare nefumatori au fost comparate cu cele ale tinerilor care experimentasera la un moment dat fumatul, inregistrandu-se diferente relevante corelate absentei sau frecventei scazute a experientelor fructuoase de comunicare cu tatii.

Sursa: Universitatea din Cardiff


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.