fbpx

Conferinta Nationala „Omul din spatele autismului” – la final

Please select a featured image for your post

Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania – ANCAAR, Asociatia Speranta Andradei, Centrul de zi „Micul Print” si Centrul Roman de Interventie Sociala si Psihoterapeutica – CRISP au organizat in perioada 1-2 octombrie 2011 in Focsani Conferinta Nationala „Omul din spatele Autismului”, la Casa de Cultura a Sindicatelor „Leopoldina Balanuta”, la care au venit peste 200 de participanti (persoane cu autism si apartinatori, specialisti care lucreaza in domeniul autismului, medici, public larg si presa).

Conferinta „Omul din spatele Autismului” a avut ca obiective informarea opiniei publice cu privire la tulburarile din spectrul autist in cazul adolescentilor si adultilor, gasirea de solutii terapeutice viabile pentru acest grup de pacienti, aducerea in prim plan si dezbaterea aspectelor legate de traseul persoanelor cu autism in sistemul educational, dar si sanitar, accederea lor pe piata muncii si un schimb real de experienta intre specialistii romani care lucreaza cu persoanele adulte cu autism si specialisti din Olanda.

Pe 30 septembrie la ora 18, a avut loc Marsul Autismului, care a pornit din fata Centrului regional de recuperare a copilului cu autism – Micul Print, din str. Cuza Voda, nr. 56,cu oprire in fata Teatrului din Focsani unde au fost inaltate baloane albastre(culoarea autismului) si a continuat pana in fasa Universitatii George Baritiu din Focsani.Marsul avut ca principal scop atragerea atentiei publicului larg catre tulburarile din spectrul autist in cazul adolescentilor si adultilor, fiind totodata o invitatie de a recunoaste oamenii din spatele autismului ca membrii ai societatii cu drepturi egale cu semenii lor. La Marsul Autismului au participat in jur de 100 de persoane, elevi de liceu, voluntari, participanti la conferinta si organizatori.

In cadrul conferintei au avut loc prezentari in plen, workshopuri tematice care au inclus si prezentarea unor metode de lucru cu tineri si adulti cu autism. Pe 1 octombrie s-a lansat cartea Eu sunt special, de Peter Vermeulen, ANCAAR, 2011, care prezinta pentru prima data in Romania metoda de lucru Eu sunt special pentru persoanele cu autism, apartinatori si specialisti. Cartea a fost lansata de specialistul olandez Wil Koning, cu o experienta de 10 ani in predarea acestei metodei. Wil Koning a sustinut si primul workshop de introducere in Psihoeducatie-Eu sunt special din Romania.

In deschiderea conferintei au luat cuvantul Raluca Dan, secretar general Consiliul Judetean Vrancea, Daniela Nicolas, director general Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea Vincentiu Micheci, director general Agentia Judeteana de Prestatii Sociale Vrancea, care au salutat organizarea acestei conferinte la Focsani si au exprimat sprijinul domniilor sale in realizarea proiectelor pe autism.

Prezentarile lectorilor au atins o larga arie de problematici, relevante temei centrale a conferintei. Carmen Gherca a discutat despre situatia adolescentilor si a adultilor cu autism in Romania, despre Legea 151/2010 si inexistenta normelor de aplicare la 10 luni dupa intrarea in vigoare, punctandu-se ca categoriile de varsta amintite nu beneficiaza in momentul de fata de servicii din partea sistemului de stat, cu atat mai mult cu cat diagnosticul de autism nu este acordat la majorat, prevaland interpretarea IQ-ului. S-a amintit de asemenea despre situatia grava in care asistentii personali se afla in momentul de fata in Romania, in urma reducerilor de personal pentru aceasta profesie.

Ana Maria Capraru a prezentat rolul centrelor de respiro pentru familiile cu adolescenti si adulti cu autism, exemplificand cu centrul care functioneaza la ANCAAR- filiala Iasi. In plus, Gabriela Dima a punctat necesitatea integrarii rapide pe piata muncii a acestor categorii de persoane cu autism, prin introducerea unor programe speciale de coaching si consiliere, prin adaptarea conditiilor de munca la abilitatile si competentele adolescentilor si adultilor cu autism. In continuare, Lenuta Nastac a facut prezentarea unei posibile incadrari profesionale a persoanelor adulte cu autism, si anume Lucrator prin arte combinate, in prezent Fundatia de Sprijin Comunitar din Bacau realizand cursuri de profesionalizare in intreaga tara.

Citeste si:  Ce nu stiati despre migrena...

Pentru prima data la o conferinta despre autism, Dr. Cristina Rusu a vorbit despre cauzele genetice ale autismului, prezentand publicului anomaliile cromozomiale care intervin la unele persoane cu autism si deschizand drumul pentru cercetari ulterioare.

In ceea ce priveste interventiile terapeutice, publicul a fost informat cu privire la terapiile clasice, la terapiile de dezvoltare si cele alternative, pentru a avea un tablou clar a modalitatilor de interventie in cazul adolescentilor si adultilor cu autism. Ella Lobregt a realizat un workshop in care s-a facut referire la terapia familiei unei persoane cu autism. Paul Morosanu a prezentat un program de interventie logopedica si terapeutica pentru un adolescent cu autism non-verbal, aratand ca exista o alternativa pertinenta de comunicare la limbajul verbal. Mihai Mihalache a vorbit despre rezultatele terapiei prin arta, Dr.Radu Naghiu a oferit o alternativa tratamentelor medicamentoase traditionale prin homeopatie, iar Carmen Toader a mentionat posibilitatea abordarii psihoterapiei kleiniene la pacietii cu autism.

Alice Pruteanu, impreuna cu echipa sa de la Centrul de zi Micul Print, a prezentat modele de succes ale interventiilor terapeutice prin aducerea in prim plan a cateva studii de caz care au emotionat publicul. De asemenea, organizatorii au pus in programul conferintei o sectiune speciala, Parintii au cuvantul, in care familiile cu adolescenti si adulti cu autism si-au povestit experienta in plen, fiind alaturi de ele pe scena chiar si persoanele afectate.

Ella Lobregt a prezentat un model de buna practica in cazul adultilor cu autism, si anume Casa Familiala Leo Kannerhuis din Olanda, unde aceste categorii de varsta beneficiaza de servicii performante, adecvate necesitatilor lor, unde au loc ateliere protejate prin care sunt incadrate profesional si activitati de timp liber bine organizate si interesante. Georgeta Crisu a punctat in prezentarea sa necesitatea existentei acestor Case Familiale doar pentru persoanele adolescente si adulte cu autism, care au nevoie de un spatiu structurat cu o rigoare specifica, unde sa beneficieze de programe adecvate abilitatilor lor, amintind de proiectul pe care ANCAAR doreste sa-l realizeze in judetul Vrancea, un centru rezidential si de lucru pentru aceste categorii de varsta.

Citeste si:  Check-up periodic

„Manifestarea si-a atins scopul propus: sa aduca perspective noi asupra temei sub care s-a desfasurat”, a declarat Tudor Mitasov, CRISP Iasi. Prin prezentarile din cadrul „Conferintei Omul din spatele Autismului”, atat lectorii, cat si organizatorii au dorit sa atraga atentia asupra problemelor cu care se confrunta adolescentii si adultii cu autism din Romania, sa ofere modalitati reale de interventie pentru aceste categorii de varsta, iar in abordarea lor accentul trebuie sa fie pus pe integrarea pe piata muncii si pe respectarea drepturilor fundamentale ale omului (la servicii de educatie, la o locuinta independenta, la sistemul medical). „Daca la sfarsitul acestei intalniri noi, toti cei prezenti aici, plecam convinsi de existenta omului din spatele etichetei, cu abilitati, talente, dar si lipsuri si constientizam ca putem face mai mult pentru ei inseamna ca nu ne-am intalnit degeaba”, a spus Georgeta Crisu, presedinte ANCAAR.

Sponsorul principal al evenimentului Liviu Mircea Jitea, fondatorul companiilor Trust LF Trade si Rodistrib, a declarat: „Toate aceste lucruri, ca si pana acum, le-am facut din suflet pentru niste copii speciali in fata carora nu am putut ramane indiferent. Sunt parinte si sunt constient ca este un drum lung pana cand iti vezi copilul acolo unde ai visat. Cu atat mai mult, pentru acesti copii speciali, drumul parintilor este mult mai dificil si dureros. Contributia mea nu a insemnat decat o mana de ajutor de la parinte la parinte”.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.