fbpx

Consilierea psihologica: ce este si cand apelam la ea?

Decizia de a urma o forma sau alta de relatie terapeutica se ia in conformitate cu specificul fiecaruia. Sunt mai multe puncte care merita atentia. In primul rand exista scopul – ceea ce se urmareste prin aceasta relatie, fie e vorba despre o consiliere, in sensul de a pleca de la o situatie pe care o traverseaza in prezent un pacient si de care este preocupat. Aici sunt multe situatii pentru care o persoana solicita o consiliere, dar aspectul principal este dat de importanta situatiei.

Astfel, pot sa fie situatii profesionale sau personale. Am intalnit multe cereri de acest tip plecand de la situatia unui membru al familiei, ca este vorba despre un copil, despre un sot, despre un parinte. Pacientul ramane cel care vine in cabinet, el este cel care intra in relatie. Uneori acest tip de relatie evolueaza spre o psihoterapie, alteori nu. Depinde de ceea ce se intampla si de la ceea ce se pleaca. Un tanar este ingrijorat de relatia sa sexuala. Considera ca este important pentru el sa se lamureasca in ceea ce priveste conflictele pe care le resimte.

Citeste si:  Interventiile chirurgicale in cazul astmului

In acest context, nu vom vorbi despre o psihoterapie, ci despre o situatie ingrijoratoare pentru pacient. Aceasta nu va conduce la o situatie aparte, ci la o serie limitata de intalniri avand ca scop discutarea aspectelor si partial sursa lor de provenienta. Unele situatii de acest tip sunt importante pentru ca presupun un consum de energie psihica pe care pacientul o aloca. Acceptand discutarea lor cu un terapeut, accepta sa auda ceea ce se petrece cu el.

Citeste si:  Japonezii au descoperit un compus ce impiedica raspandirea tuberculozei

Alta situatie frecventa a consilierii este pentru membrii de familie. Rolul lor principal consta in evaluarea situatiei, a ingrijorarii date de partener sau de copil. Aceasta este o situatie aparte pentru ca are multe trasaturi ale unei terapii de familie care are in vedere relatia si / sau legatura dintre ei. Sotia care este ingrijorata privind situatia sotului – care pare a manifesta trasaturile dependentei de jocurile de noroc – este una pe care personal am intalnit-o frecvent. In fata refuzului sotului de a urma o terapie, ea vrea sa stie ceea ce poate sa faca, cat de grava e situatia.

O alta forma de consiliere, dar care spre deosebire de precedentele evolueaza spre o relatie terapeutica mai ampla, este cea in care un barbat sau o femeie incearca sa ia o decizie in ceea ce priveste relatia de cuplu. Aflandu-se de multe ori in indoiala privind divortul sau separarea, casatoria sau conceptia unui copil, pacientul isi propune sa descopere care este decizia corecta. Dificultatea majora in acest caz este data de partile aflate in conflict a carui analiza depaseste cadrul de consiliere in care situatia este cea care conteaza.

Citeste si:  Mediafax: Disputele conjugale pot fi benefice pentru sanatate

Consilierea este o forma secundara de interventie psihologica, avand o frecventa saptamanala in care un pacient este preocupat de o situatie pe care o resimte ca generand un disconfort sau suferinta.

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Claudiu Ganciu.

Adresati autorului comentariile dumneavoastra, dand click aici.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.