Consumul de canabis, pe termen lung, poate duce la psihoza

Potrivit unui nou studiu, consumul pe termen lung de canabis sau marijuana creste riscul de halucinatii si poate duce la instalarea psihozei. Cei mai expusi acestui risc sunt tinerii care consuma pentru prima data canabis inaintea varstei de 15 ani – in cazul lor riscul de a dezvolta „psihoza non-afectiva”, inclusiv schizofrenie, este de doua ori mai mare decat al celor care nu au consumat niciodata acest drog.

Cercetarea condusa de dr. John McGrath de la Universitatea din Queensland, Australia, s-a bazat pe evaluarea a 3.801 de persoane, cu o medie de varsta de 20,1 ani.

Citeste si:  Intoxicatia cu apa

„In cadrul esantionului de cercetare, cu cat consumul de canabis se intindea pe o perioada mai lunga, cu atat riscul de a manifesta comportamente asociate psihozei multiple crestea”, afirma specialistul.

Dintre cei intervievati, 17,7% admiteau ca foloses canabis timp de mai putin de trei ani, 16,2% consumau canabis de patru-cinci ani, in timp ce 14,3% consumau planta de mai mult de sase ani.

Citeste si:  Expunerea la substante chimice, asociata cu instalarea precoce a menopauzei

Dintre acestia, 65 au fost diagnosticati cu „psihoza non-afectiva”, cum este si schizofrenia, iar 233 au experimentat cel putin o halucinatie, aratandu-se in studia ca cu cat halucinatiile au inceput sa se manifeste la o varsta mai frageda, cu atat persoana respectiva consuma canabis mai frecvent.

„Corelatia dintre psihoza si uzul de canabis este insa complexa”, mentioneaza McGrath. Persoanele care sunt vulnerabile la a dezvolta psihoze, cu alte cuvinte prezinta simptome izolate de psihoza, „sunt mai predispuse consumului de canabis, ceea ce ulterior contribuie la agravarea simptomelor si instalarea unei tulburari psihotice non-afective”.

Citeste si:  Reguli simple pentru un abdomen plat

Rezultatele acestui studiu vin sa intareasca descoperirile altor cercetari similare care s-au concentrat in trecut pe corelatia dintre instalarea psihozei si consumul de canabis.

Sursa: Universitatea din Queensland, Australia


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.